Buna ziua,
Am nevoie de un raspuns urgent, daca poate sa ma ajute cineva.
Pot beneficia de somaj in cazul in care sunt angajata de 2 luni la o firma si se desfiinteaza postul meu? Mentionez ca inainte de a lucra la actualul loc, am sta 2 luni fara munca,dar inainte de asta,am avut 24 de luni in campul muncii.
Exista deci vreo posibilitate sa iau totusi somaj?
Va multumesc mult!
Da, puteti intra in somaj, insa trebuie sa vi se inchida contractul de munca cu art.65(1) din Codul Muncii (desfiintarea postului).
Trebuie sa luati adeverinta cu stagiul de cotizare la somaj de la fostul loc de munca(pe ultimele 12 luni lucrate la ei) . Sunt obligati sa va elibereze, duceti-le doar adeverinta tip.
Conditia pentru a primi indemnizatie de somaj este sa aveti 12 luni lucrate in ultimele 24 de luni.
Trebuie sa aveti stagiu de cotizare de 12 luni in ultimele 24 luni socotite de la data depunerii cererii.
Art 34 din legea 76/2002:
(1) Somerii prevazuti la art. 17 alin. (1) beneficiaza de indemnizatie de somaj daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii: a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii;
b) nu realizeaza venituri sau realizeaza din activitati autorizate potrivit legii venituri mai mici decat indemnizatia de somaj;
c) nu realizeaza venituri sau realizeaza din activitati autorizate potrivit legii venituri mai mici decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata;
Multumesc pentru raspunsuri.
De la ultimul loc de munca, am plecat cu acordul ambelor parti si nu am putut sa iau somaj. De asta ma indoaim acum, ca voi putea beneficia de somaj, avand in vedere ca am mai stat si 2 luni fara sa muncesc, inainte de a ma angaja aici.
Merci!
Se considera ceea ce se intampla acum,adica chiar daca a-ti lucrat 2 luni la acest angajator,daca se desfiinteaza locul de munca,adica se desface acum contractul individual de munca cu art 65(1) din Codul Muncii,atunci prima condie este indeplinita.
Apoi trebui sa fi lucrat 12 luni in ultimile 24 de luni,inteleg de la dvs. ca si acici este indeplinita conditia pentriu stagiul de cotizare(adica in ultimii 2 ani sa fi lucrat 1 an).
Probabil ca m-am exprimat gresit pe undeva si imi cer scuze.sau ceva imi scapa
Intre cele 2 locuri de munca(cel de 24 luni-angajata si cel de 2 luni-angajata) am o pauza de 2 luni in care cartea mea de munca nu a fost nicaieri.
Acordare somaj
lili74a
buna ziua,
daca o persoana a abeneficiat de somaj in perioada decembrie 2012 -mai 2013 ,ulterior a fosta angajata pe perioada nedeterminata si isi inceteaza ... (vezi toată discuția)
Somaj
mihteo
Lucrez ca administrator financiar la o institutie de invatamat preuniversitar cu 0,75% norma.
S-a zvonit ca din toamna se desfiinteaza aceste posturi.Voi ... (vezi toată discuția)