avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dreptul sotiei la mostenirea sotului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dreptul sotiei la mostenirea sotului

Buna ziua.Am o problema.Parintii sunt casatoriti de aproape 30 ani.Cand s-au casatorit,tata a venit cu propunerea de a locui in casa parintilor lui deoarece mama lui fiind bolnava avea nevoie de ajutor tot timpul.Mama a vrut insa ca ei sa cumpere un apartament (avand banii necesari) insa la insistentele tatalui a cedat.Bunica din partea tatalui a decedat in urma cu cativa ani lasandu-i tatalui casa.Tata a spus ca va face in asa fel incat sa o treaca si pe mama in actele casei insa nu a facut-o niciodata.Acum relatia dintre parinti e mai subreda iar tata a afirmat cum ca mama nu are nici un drept din casa (fiind mostenire) cu toate ca tot el a afirmat mai apoi ca el a venit cu ideea de a locui la parinti si ca stie ca mama ar trebui sa aiba un drept insa el spune mereu ca legea nu ii va da niciodata parte ei din mostenirea lui.Ce i s-ar cuveni mamei in caz de divort avand in vedere ca banii lor s-au consumat de catre amandoi fara ca ea sa fie trecuta cu vreun drept in acte,si banii ei s-au dus in casa parintilor lui,toata lumea mai ales noi,copii,suntem de parere ca mama ar trebui sa aiba si ea drept din casa.
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 13:13, 12 Octombrie 2009
Buna ziua,

mama dvs. nu are un drept de proprietate asupra casei;

daca se dovedeste ca o parte din banii mamei dvs ori din banii comuni ai parintilor au fost investiti in casa care este proprietatea integrala a tatalui, atunci mama are cel mult un drept de creanta ( adica de a-si recupera banii investiti).

Avocat Boncu
Bunurile dobandite prin mostenire, chiar daca sunt dobandite in timpul casatoriei sunt bunuri proprii.
Prin urmare, mama dvs nu are niciun drept asupra imobilului.
in caz de partaj va putea solicita un anumit procent ( in functie de contributie) din imbunatatirile aduse imobilului.
buna ziua1
este adevarta ca mama dvs nu are un dr de prop asupara acestui imobil, el fiind bunul propriu al tatalui dvs.
Insa toate imbunatatirile aduse de parinti imobilului s-au fcaut in timpul casatoriei, prin contributia sotilor.
prin urmare mama dvs are un drept de creanta asupra acestor imbunatatiri, iar cu privire la celelalte bunuri dobandite de dansii-acestea sunt bunuri comune ale sotilor.
Multumesc.Desi stiam ca mostenirile sunt bunuri proprii si nu se impart intre soti,speram sa fie o cale prin care mama putea sa obtina un drept asupra imobilului.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In cazul expus nu ar fi nicio cale, doar daca tatal dvs. revine la sentimente mai bune si se hotaraste sa o treaca si pe sotia sa in acel act de proprietate. Altfel...

Alte discuții în legătură

Partaj tavi02ro tavi02ro Din pacate parintii mei sunt in prag de divort si am cateva nelamuriri , sper sa gasesc ajutor aici. Ne-am mutat in casa parintilor tatalui meu in urma cu 17 ... (vezi toată discuția)
Concubinaj kappawear kappawear Mama mea este in concubinaj cu un barbat de aproximativ 10 ani. Apartamentul in care locuim impreuna este achizitionat cu foarte multi ani in urma de catre ... (vezi toată discuția)
Acte casa florin neagu florin neagu Buna ziua, ma aflu in urmatoarea situatie : parintii mei detin un teren de 200 mp cumparat in anii 60 cu o chitanta de mana , pe acel teren sa construit o casa ... (vezi toată discuția)