avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 684 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acte casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acte casa

Buna ziua, ma aflu in urmatoarea situatie : parintii mei detin un teren de 200 mp cumparat in anii 60 cu o chitanta de mana , pe acel teren sa construit o casa . Intre timp tatal meu a decedat si am ramas eu , mama si sora mea . Mama vrea sa ai cedeze surori mele partea ai si eu sa raman doar cu 3o si ceva de mp. In ultimii ani am investit peste 50000 de lei in reparatii aduse unei parti a locuintei ( mansardare , acoperit etc )
Intrebare : pe baza acelei chitante de mana ele pot face acte pe teren si pe constructie fara semnatura mea ?
Pot fi despagubit in cazul in care sunt dat afara ? Mentionez ca in afara de acea chitanta de mana nu mai au alt fel de act . Nu sa facut succesiunea de pe tata pe cei ramasi , nu s-au facut nici un fel de acte .

Multumesc
Ultima modificare: Luni, 27 Noiembrie 2017
florin neagu, utilizator
Cel mai recent răspuns: florin neagu , utilizator 16:25, 27 Noiembrie 2017
Buna ziua,
1. Trebuie sa intrati in legalitate in privinta dreptului de proprietate. Pentru asta trebuie sa va adresati instantei cu acel act de mana solicitand constatarea dreptului de proprietate asupra terenului prin uzucapiune de peste 30 de ani si accesiune imobiliara asupara imobilului.
2. va trebui dupa aceia sa dezbateti succesiunea de pe urma tatalui.
3. va trebui, atunci cand solicitati despagubiri, sa puteti sa demonstrati valoarea imbunatatirilor aduse de dumneavoastra si faptul ca sumele au fost exclusiv ale dumneavoastra.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Acea chitanta, la momentul actual este egala cu zero. Cel mult poate fi folosita in instanta, ca inceput de dovada scrisa, in cadrul unei actiuni pentru constatatea proprietatii, pe cale judecatoreasca. Asadar, nici mama, nici sora nu pot face nici un fel de act.
2. Dupa ce obtineti hotararea judecatoreasca (deci acte de proprietate) trebuie dezbatuta succesiunea dupa tatal dvs. Mai exact, pe cota de 1/2 din imobil, intrucat e bun comun fiind dobandit de parinti in timpul casatoriei.
3. In urma dezbaterii mostenirii si obtinerii certificatului de mostenitor, jumatatea tatalui se va imparti intre mama (1/4) si dvs+ sora (3/4). De data afara din casa, nu o sa va dea nimeni, pentru ca veti detine o cota parte din dreptul de proprietate.
Practic insa, ati investit niste bani intr-un imobil pe care nu aveati act de proprietate si pe care in final va trebui sa il impartiti cu mama si sora.
Daca eu nu ma prezint la notar si nu dau nici o semnatura ele pot facce ceva ? Si din experienta dumneavoastra car ar dura ca ele sa faca actele si sa se imparta trenul si casa conform hotarari judecatoresti ?
Fara toti 3 nu se poate face nimic. Nici inainte de obtinerea hotararii judecatoresti, nici dupa.
Daca ajungeti in instanta pierdeti mai multi bani decat la notar. Ca principiu, mai bine va intelegeti cu ele.

Alte discuții în legătură

Uzufruct geo1988 geo1988 Buna ziua, Am urmatoarea situatie- sunt un copil recunoscut dar din afara casniciei tatalui meu, acesta mai avand un copil (sora mea) in cadrul ... (vezi toată discuția)
Succesiune dorina58 dorina58 Acum 2 luni mi-a decedat si tatal, in urma cu 16 ani a decedat mama, dupa mama nu am facut succesiune deoarece nu exista decat un titlu de proprietat pe teren ... (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate in baza certificatului de mostenire ContSters341336 ContSters341336 Situatia mea este una foarte dificila. Mama mea a mostenit de la parinti ei un teren de 180 mp. Terenul respectiv era de 1800 de mp a fost impartit in 5 copii ... (vezi toată discuția)