Am urmatoarea situatie- sunt un copil recunoscut dar din afara casniciei tatalui meu, acesta mai avand un copil (sora mea) in cadrul casniciei.
Tatal meu locuieste cu familia intr-o casa donata de parintii sotiei (dupa casatorie) el avand drept de uzufruct. In timpul anilor de casnicie in casa s-au facut multiple imbunatatiri, inlocuiri de finisaje inclusiv extinderea acesteia cu inca un corp, din fonduri comune.
In cazul desesului tatalui meu (incetarea uzufructului) ce drepturi am eu in calitate de mostenitor?
Buna seara,
daca intai moare tatal, atat dumneavoastra cat si sora dumneavoastra aveti dreptul sa impartiti cele 3/8 parti din valoarea imbunatatirilor aduse imobilului.
Restul de 5/8 intra in patrimoniul sotiei.
Daca intai moare sotia si ulterior tatal dumneavoastra, cele 1/4 parti din casa le veti imparti cu sora asa cum veti imparti si cele 5/8 din valoarea imbunatatirilor.
Atentie, daca acel corp nou de imobile se dovedeste ca a apartinut doar celor doi (tata si sotia sa), acesta se imparte astfel:
a. daca intai moare tata
dumneavoastra si sora impartiti 3/8 din valoarea lui si la decesul sotiei totul revine copilului care a avut-o ca mama
- daca intai moare sotia, dumneavoastra tatal ramane cu 5/8 si 3/8 revin ficei celei decedate dupa care, la decesul lui, cele 5/8 se impart in parti egale intre dumneavoastra si sora.
Casa a fost donata sotiei tatalui dumneavoastra, inteleg din expunerea facuta.
Tatal dumneavoastra are un drept de uzufruct viager.
Uzufructul viagera contine dreptul de posesie ( jus possidendi ) si de folosinta ( jus fruendi ), atribute desprinse din continutul dreptului de proprietate.
Nuda proprietate nu apartine tatalui dumneavoastra.
Dreptul de uzufruct este un dreal real principal, esentialmente derivat, temporar.
Acesta se stinge prin decesul tatalui dvs , proprietatea redevenind deplina.( o parte din continutul dreptului de proprietate a fost in posesia uzufructuarului, proprietatea fiind "dezgolita "de o parte din atributele sale .
Investitiile dau nastere unui drept de creanta, supus termenului de prescriptie, cel de 3 ani.
Actele de conservare efectuate care au dus la sporirea valorii de circulatie a bunului pot fi valorificate, in instanta.
(de dvs , ori de tatal dvs).
Totul clar legat de cotele de mostenire.
Legat de imbunatatiri, daca spre exemplu acestea se refera la finisaje, consolidare si supraetajare a imobilului atunci acestea intra la succesiune saupot fi considerate imbunatatiri care intrau in 'sarcina' uzufructuarului, de a mentine imobilul in stare buna?
Ce se intampla daca extinderea(supraetajarea) nu este intabulata? Ea practic nu exista in acte...
Tatal fiind uzufructuar rezulta ca bunul imobil nu intra la succesiune si atunci pentru creanta trebuie mers in instanta? Sau se poate face acest lucru si la succesiune?
Uzufruct viager
elgrecos
sotia mea a cumparat casa bunicilor ei achitata de tatal acesteia cu titlu de donatie pentru sotie - nuda proprietate iar parintii uzufructul viager asupra ... (vezi toată discuția)