Dreptul de uzufruct ( drept real principal, esentialmente derivat, dezmembramant al dreptului de proprietate ) se stinge prin decesul uzufructuarului.
Prin urmare, va fi exista un singur uzufructuar.
Nuda proprietate poate fi instrainata.
Dreptul de uzufruct, de asemenea, poate fi instrainat.
Imobilul nu poate fi instrainat, atata vreme cat uzufructuarul nu renunta la dreptul de uzufruct, dezmembramant al dreptului de proprietate, care ii confera dreptul de posesie ( jus possidedi) si dreptul de folosinta ( jus frundi ).
Dreptul de uzufruct se stinge prin deces.
Dreptul de proprietate ( dezmembrat de atributele sale ) devine deplin.
In acest sens, nu poate fi perfectat un contract de vanzare-cumparare, prin care sa fie transmis dreptul de proprietate asupra bunului imobil.
Contractul incheiat nu poate fi modificat.
Art. 714. Cesiunea uzufructului. (1) In absenta unei prevederi contrare, uzufructuarul poate ceda dreptul sau unei alte persoane fara acordul nudului proprietar, dispozitiile in materie de carte funciara fiind aplicabile. Art. 714-716
(2) Uzufructuarul ramane dator exclusiv fata de nudul proprietar numai pentru obligatiile nascute inainte de cesiune . Pana la notificarea cesiunii, uzufructuarul si cesionarul raspund solidar pentru indeplinirea tuturor obligatiilor fata de nudul proprietar.
(3) Dupa notificarea cesiunii, cesionarul este dator fata de nudul proprietar pentru toate obligatiile nascute dupa notificarea cesiunii. In acest caz, uzufructuarului i se aplica, in mod corespunzator, dispozitiile legale din materia fideiusiunii.
(4) Dupa cesiune, dreptul de uzufruct continua, dupa caz, pana la implinirea termenului initial sau pana la decesul uzufructuarului initial.
Art. 746. Cazurile de stingere a uzufructului. (1) Uzufructul se stinge pe cale principala prin:
a) moartea uzufructuarului ori, dupa caz, incetarea personalitatii juridice;
b) ajungerea la termen;
c) consolidare, atunci cand calitatea de uzufructuar si de nud proprietar se intrunesc in aceeasi persoana;
d) renuntarea la uzufruct;
e) neuzul timp de 10 ani sau, dupa caz, timp de 2 ani in cazul uzufructului unei creante .
(2) Uzufructul se stinge prin decesul ori, dupa caz, incetarea existentei juridice a uzufructuarului chiar daca termenul nu s-a implinit.
(3) In cazul imobilelor sunt aplicabile dispozitiile in materie de carte funciara.