avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Plata jumatate suma din amenda
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Plata jumatate suma din amenda

Salutare. La o amenda de tulburarea linistii publice, in rubrica 'contravenientul poate plati jumatate din valoarea amenzii in 48h',(ceva de genul), sunt barate toate campurile. Asta inseamna ca trebuie sa platesc toata suma? Am tot auzit ca orice amenda se poate plati jumatate in 24h....
Ultima modificare: Miercuri, 29 Noiembrie 2017
RaduGCimpian, utilizator
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 14:18, 1 Februarie 2018
In termen de 48 ore puteti achita jumatate din cuantumul amenzi
Conform OG 2/2001 contravenientul are dreptul sa plateasca jumatate din minimul amenzii in termen de 48 ore de la data comunicarii.
Puteti achita jumatate din minim si prin ghiseul.ro.
Prin bararea optiunii v-a fost ingradit acest drept legal, puteti contesta procesul verbal in termen de 15 zile de la comunicare si cere anularea procesului verbal.

Art. 28
(1) Contravenientul poate achita, pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia, jumătate din minimul amenzii prevăzute în actul normativ, agentul constatator făcând menţiune despre această posibilitate în procesul-verbal. În actul normativ de stabilire a contravenţiilor această posibilitate trebuie menţionată în mod expres. Termenele statornicite pe ore încep să curgă de la miezul nopţii zilei următoare, iar termenul care se sfârşeşte într-o zi de sărbătoare legală sau când serviciul este suspendat se va prelungi până la sfârşitul primei zile de lucru următoare.
3) Plata amenzilor contravenționale achitate prin intermediul sistemelor electronice de plată prevăzute de lege se dovedește prin prezentarea extrasului de cont al plătitorului sau a dovezii de plată emise de către sistemele de plăți, aceasta specificând data și ora efectuării plății; în aceste situații se elimină obligativitatea pentru plătitor de a preda o copie de pe extrasul de cont sau de pe dovada de plată emisă de sistemul de plăți către agentul constatator sau organul din care acesta face parte.

Art. 31 
(1) Impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii se poate face plangere in termen de 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii acestuia. 
Multumesc pentru raspunsuri!
As mai avea o mica nelamurire: "Prin bararea optiunii v-a fost ingradit acest drept legal" si "În actul normativ de stabilire a contravenţiilor această posibilitate trebuie menţionată în mod expres". Ingradirea dreptului legal inseamna ca nu mai am acest drept, deci trebuie sa platesc suma integral? Sau asta ar fi un motiv bun sa pentru contestarea procesului-verbal?
Legea prevede pobilitatea platii a jumatate din minim in 48 ore, prin bararea optiunii inseamna ca trebuie sa platiti integral,
Fata de data mesajului putem presupune ca au trecut cele 48 ore, nu va ramane decat dreptul de a contesta pv in termen de 15 zile de la comunicare. Justificati in plangere ca nu v-au fost primiti banii deoarece era barata optiunea.
Multumesc pentru clarificare! :)

Alte discuții în legătură

Plata amnezii rutiere in 48 de ore kid_vova kid_vova Am fost oprit de Politia Rutiera pentru nerespectarea culorii semaforului si neacordarea prioritatii la trecerea de pietoni, mi-a fost retinut permisul pentru ... (vezi toată discuția)
Amenda circulatie se poate plati jumatate in 48 de ore ? pisicoasa pisicoasa Am luat o amenda pentru ca am intors pe linia continua in cuantul de 540 lei si 6 puncte penalizare. Domnul agent de politie a uitat insa sa specifice ca pot ... (vezi toată discuția)
Executarea sanctiunii contraventionale a amenzii Imparatul Imparatul Daca nu am semnat PV de contraventie il primesc acasa, acesta fiindu-mi comunicat. Dupa ce mi-l comunica il contest la judecata. Daca pierd procesul verbal, ... (vezi toată discuția)