avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1334 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Obligativitatea concediului de o luna pentru tata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Obligativitatea concediului de o luna pentru tata

La data nasterii copilului ( 17.12.2015) tatal nu avea dreptul de a solicita concediu crestere copil si prin urmare nu era obligat nici la efectuarea acelei luni obligatorii. ( in anul 2015 nu a realizat venituri, deci nu a realizat venituri in cele 12 luni din anul anterior nasterii copilului). Apoi a venit modificarea din 01.07.2016, care stabilea ca aveai dreptul de a cere concediu crestere copil si indemniatie daca realizai venituri 12 luni in ultimele 24 anterioare nasterii copilului.
Cert este ca am solicitat stimulent de insertie de la data de 16.10.2017 ( cu 62 de zile inainte ca si copilul sa faca 2 ani) si m-am trezit ca prin decizia emisa de AJPIS mi-a fost taiata o luna ( presupun ca cea in care trebuia ca tatal sa stea acasa).
Intrebarea mea este daca s-a facut aplicarea corecta a legii, avand in vedere faptul ca, ma repet, la data nasterii copilului, avand in vedere prevederile legale, tatal nu avea dreptul / obligatia de a solicita concediu? Sa inteleg ca legea aceasta s-a aplicat retroactiv?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:07, 30 Noiembrie 2017
Ati depus la AJPIS declaratia tatalui ca la data nasterii copilului nu indeplinea conditiile prevazute de lege pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC?
In cererea pentru acordarea stimulentului de insertie s-a completat la rubrica sotului faptul ca nu a realizat venituri si am depus si adeverinta de la Finante precum ca nu a realizat venituri in anul 2015.
Daca tatal copilului nu indeplinea conditiile , atunci AJPIS a procedat gresit.

Contestati in instanta decizia AJPIS.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulent de insertie si alocatie nou nascut mari18ro mari18ro Buna ziua,am si eu o nelamurire . Prietena mea este insarcinata si nu are carte de munca (angajatorul nu a depus actele pt carte de munca) , as vrea sa stiu ce ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil vicky_gavrila vicky_gavrila Buna ziua, Am si eu o intrebare. Copilul meu s-a nascut pe 24 septembrie 2014, iar eu sunt in concediu crestere copil din 10 noiembrie 2014. Pana cand ... (vezi toată discuția)