avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1115 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... În asociația noastră de proprietari nu se ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

În asociația noastră de proprietari nu se afișează nimic în afara sumelor lunare de plată. Ne putem retrage?

As dori sa stiu daca se poate face contract separat de asociatia de proprietari pentru apa, gunoi, canalizare, etc. De aprox. 10 ani de cabd sunt domnii " la putere" nu se afiseaza liste de plata, nimic. Se pun pe geam decat sumele de plata aferente fiecarui apartament si atat. Nicio explicatie in plus. Daca cer detalii mi se arata registrul in care sunt notate consumul de apa si ce este de plata total pe gunoi,canalizare. Am cerut sa mi se arate cat se plateste per persoana lunar si mi s-a spus ca nu este voie. Serios? Adica nu am dreptul sa stiu pentru ce si cum imi sunt cerute sumele de bani?? Mi se pare normal sa fie justificate sumele de bani ce sunt impuse, ca pana la urma din buzunarul meu vin.
Ultima modificare: Luni, 4 Decembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 13:41, 4 Decembrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sunteti singurul "recalcitrant"? Ceilalti proprietari sunt multumiti? S-au tinut adunarile generale anuale conform legii 230/2007?
Sesizati serviciul de relatii cu asociatiile de proprietari din cadrul primariei care poate verifica activitatea asociatiei si ii poate sanctiona pe domnii de la "putere".
Cu 20% dintre proprietari puteti convoca o adunare generala extraordinara si schimba presedintele si comitetul executiv si apoi schimba si administratorul.
Contracte separate pentru puteti face numai in cazul in care serviciile pot fi furnizate separat.

Articolul 10
Proprietarii au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si au acces, la cerere, la orice document al acesteia.
(2) La solicitarea scrisa a proprietarului, presedintele si administratorul asociatiei de proprietari au obligatia sa elibereze in scris o adeverinta prin care sa prezinte situatia cheltuielilor privind intretinerea, defalcate pe datoria de baza si penalitati, precum si modalitatea de calcul al penalitatilor.

Articolul 36
Administratorul, persoana fizica sau juridica, are, in principal, urmatoarele atributii:
g) informarea trimestriala, in scris sau prin posta electronica, a proprietarilor, membrii asociatiei de proprietari, cu privire la situatia financiara cuprinzand toate elementele de cheltuieli, venituri, incasari si plati aferente asociatiei de proprietari, sub semnatura proprie si contrasemnata de presedintele si de cenzorul asociatiei de proprietar

Articolul 48^1
Asociatia de proprietari, prin grija presedintelui asociatiei, va afisa lunar, la vedere, langa lista de plata a cheltuielilor asociatiei de proprietari, modalitatea de calcul in urma careia au rezultat sumele lunare de plata ale proprietarilor. Modalitatea de calcul va contine si va arata explicit toate costurile si sumele care formeaza totalul de plata al proprietarilor, respectiv modul de calcul si de repartizare a acestor cheltuieli catre proprietari.

Cititi legislatia specifica asociatiilor de proprietari si puneti-va la punct cu drepturile proprietarilor, atributiile membrilor comitetului executiv, administratorului, presedintelui, etc.
L230/2007
[ link extern ]
HG1588/2007
[ link extern ]
Multumesc pentru raspuns. Nu stiu daca sunt singurul "recalcitrant" deoarece am un job de 12 ore pe zi,plec dimineata si ajung seara acasa. O sa intreb si vecinii ce parere au,multi cred ca nici nu stiu ce obligatii are asociatia de proprietari, ori se fac ca ploua. Cert este ca proprietarii au datorii imense la asociatie si blocul este amenintat cu deconectarea de la reteaua de apa, va dati seama ce bucurie am sa raman iarna fara caldura... tocmai de aceea as dori sa ma rup ca sa zic asa, de asociatia de proprietari pentru ca nu mi se pare normal sa tragem toti pentru cei care nu-si achita datoriile.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Proprietarii nu isi cunosc drepturile si obligatiile si probabil si din aceasta cauza au datorii imense. Principala obligatie indiferent unde locuiesti este sa iti achiti utilitatile.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu inseamna ca daca se solicita clarificari,lamuriri ale naturii sumelor impuse la plata,automat autorul solicitarii este si "recalcitrant"
In multe asociatii cetatenii locatari dupa ce beneficiaza de votul si alegerea in functii de reprezentare,uita de unde au plecat ca nu s-au nascut si ca nu o sa moara presedinti de asociatie si incep sa se comporte ca sefi de haita,tratand cu dezinteres problemele celor care i-au ales
Lipsa transparentei manageriale,dezinteresul pentru o activitate innlimite legale,refuzul de clarificare suspiciuni ,inraieste relatiile presedinte restul prorietarilor
Referitor la contracte individuale pentru utilitati
Teoretic se face vorbire si reclama pentru contorizare individuala,dar se omite sa se comunice ca problema esentiala o constituie problema tehnica si plata bransamentului individual care implica costuri apreciabile si care nu este tehnic posibil in cazul tuturor imobilelor,in special cele edificate pana in 1990
@piciuk va confruntati cu atitidinea si comportamentul acelora care le-ati acordat increderea sa va reprezinte si sa va apere interesele
Asa cum i-ati ales,pe presedinte la fel desfasurati demersuri,,verificati daca si alti proprietari confirma aspectele sesizate de dv si conform dispozitii in vigoare puteti convoca adunare generala unde sa discutati problemele din asociatie,atitudinea si comportamentul presedintelui,
eventual sa il inlocuiti cu alta persoana responsabila
Aveti cenzor/comisie de cenzori ?
Conform disp L nr. 277/2015 - completarea art. 10 din Legea nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari„
(2) La solicitarea scrisă a proprietarului, preşedintele şi administratorul asociaţiei de proprietari au obligaţia să elibereze în scris o adeverinţă prin care să prezinte situaţia cheltuielilor privind întreţinerea, defalcate pe datoria de bază şi penalităţi, precum şi modalitatea de calcul al penalităţilor.”

Solicitati oficial presedintelui de asociatie sa va comunice defalcat,natura sumelor privind intretinerea lunara
Aspectul ca doriti incheierea de contracte individuale cu furnizorii de utilitati este o problema care trebuie atent analizata daca este viabila-1 daca autoritatile locale accepta incheierea de contracte individuale,si 2 daca exista conditiile tehnice de bransare individuala si daca acceptati costurile aferente
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mai am o problema. Doamna de la asociatie are dreptul sa stabileasca daca la mine in casa stau una sau mai multe persoane? Mai nou are dreptul sa stabileasca ea ca la mine in casa stau 2 persoane in functie de consumul de apa.(avem apometre separate scoase pe casa scarii).daca eu luna asta ma apuc si spal tot prin casa si fac consum mare la apa automat imi trece 2 persoane la intretinere desi eu stau singura.tocmai de asta sunt revoltata ca nu sunt afisate liste de plata,trebuie sa trag cu coada ochiului cand ma duc sa platesc ca nu cumva sa creasca nr de persoane.

Alte discuții în legătură

Apa rece ContSters216223 ContSters216223 Am mai scris despre acest subiect,dar revin ca este deja prea de tot.La 4 mc apa rece(aquatim),platesc luna aceasta 70 lei,FARA pierderi,luna trecuta la 4 ... (vezi toată discuția)
Ch intretinere incorecte nebunica nebunica Buna ziua , Va rog sa- mi spuneti unde pot depune o reclamatie pt urmatoarea speta 1, in vara trecuta in registram datorii la intretinere motiv pentru care ... (vezi toată discuția)
Ce mai fac administratorii de blocuri din banii noºtri... dianapanaite dianapanaite Factura pentru apă rece şi canalizare creşte în fiecare lună.. aşa că am ajuns ca la un consum de 11 mc apă rece, canalizare, salubritate la 3 ... (vezi toată discuția)