avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu risc maternal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu risc maternal

Buna seara. Am avea nevoie de un sfat. Sunt insarcinata in 8 saptamani si lucrez la un spital ca asistent medical pe sectia Ati , deci 3 schimburi, ture de noapte, in conditii cu risc. As dori sa stiu daca dupa ce anunt angajatorul cu privire la starea mea mai sunt obligata sa continui sa merg la serviciu. Nu mai am zile de concediu pe anul acesta. Cum se poate proceda pentru a ramane in concediu cu risc sau medical. Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:26, 1 Decembrie 2017
Aveti obligatia de a merge la serviciu, chiar dacă anunțați angajatorul ca sunteți însărcinată.

Despre procedura de acordare a concediului de risc maternal veți putea citi aici :
www.avocatnet.ro/forum/discu...

www.avocatnet.ro/forum/discu...
Ordinul comun MS+CNAS nr.43/8/2015 a reformulat art. 58 din Ordinul comun MS+CNAS nr.60/32/2006
-art.58 (modificat) Concediul de risc maternal se elibereaza de medicul de familie sau medicul de specialitate obstretica-ginecologie, cu avizul medicului d emedicina muncii, pe o perioada de maxim 30/31 zile calendaristice, pe o perioada totala de 120 de zile calendaristice, in intregime sau fractionat, asiguratelor gravide, asiguratelor care au nascut recent sau alapteaza.
Mai intai trebuie sa obtineti concediul de risc maternal si apoi sa mergeti la medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale.
In urma examinarii medicale si a concediului de risc maternal primit, prin avizul dat de medicul de medicina muncii, se decide daca puteti continua activitatea si in ce conditii sau ramaneti acasa. Documentul se depune la angajator.
Concediul de risc maternal este concediul pe care îl poate solicita salariata dacă se regăseşte în anumite cazuri, atunci când, ca urmare a evaluării riscurilor prezente la locul de muncă al acesteia, nu se poate, din motive justificate în mod obiectiv, să se dispună modificarea condiţiilor şi/sau a programului de muncă al acesteia sau măsura repartizării ei la alt loc de muncă, fără riscuri pentru sănătatea sau securitatea sa şi/sau a fătului ori a copilului.

Cazurile în care se află salariata care poate solicita concediul de risc maternal sunt:

a) salariata gravidă este femeia care anunţă în scris angajatorul asupra stării sale fiziologice de graviditate şi anexează un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care să îi ateste această stare;
b) salariata care a născut recent este femeia care şi-a reluat activitatea după efectuarea concediului de lăuzie şi solicită angajatorului în scris măsurile de protecţie prevăzute de lege, anexând un document medical eliberat de medicul de familie, dar nu mai târziu de şase luni de la data la care a născut;
c) salariata care alăptează este femeia care, la reluarea activităţii după efectuarea concediului de lăuzie, îşi alăptează copilul şi anunţă angajatorul în scris cu privire la începutul şi sfârşitul prezumat al perioadei de alăptare, anexând documente medicale eliberate de medicul de familie în acest sens.

În plus, în conformitate cu art. 9 din OUG nr. 96/2003 privind protecţia maternităţii la locul de muncă, în cazul în care o salariată se află în una dintre situaţiile menţionate mai sus şi desfăşoară la locul de muncă o activitate care prezintă riscuri pentru sănătatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii şi alăptării, în sensul celor prevăzute la art. 5 alin. (1) din Ordonanţă, angajatorul este obligat să îi modifice în mod corespunzător condiţiile şi/sau orarul de muncă ori, dacă nu este posibil, să o repartizeze la alt loc de muncă fără riscuri pentru sănătatea sau securitatea sa, conform recomandării medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu menţinerea veniturilor salariale.

Concediul de risc maternal se solicită, în funcţie de cazurile în care se află salariata, după cum urmează:

- înainte de data solicitării concediului de maternitate, atunci când este vorba despre salariatele gravide care au anunţat angajatorul în prealabil şi respectând procedura menţionată mai sus la punctul a cu privire la starea lor de graviditate;
- după revenirea din concediul postnatal obligatoriu (respectiv cel de 42 de zile de după naştere), atunci când este vorba despre salariate care au născut recent şi si-au reluat activitatea după efectuarea concediului de lăuzie (conform punctului b de mai sus) sau când este vorba despre salariatele care alăptează revenind la muncă după efectuarea concediului de lăuzie (conform punctului c de mai sus) – în acest caz, concediul de risc maternal poate fi solicitat de către salariată dacă aceasta nu solicită concediul şi indemnizaţia pentru creşterea şi îngrijirea copilului până la doi ani sau, în cazul copiilor cu handicap, până la împlinirea vârstei de trei ani.

[ link extern ] /

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajata gravida amenintata cu suspendarea activitatii. Soranagheorghe Soranagheorghe Buna ziua, Tocmai mi-am anuntat angajatorul ca sunt insarcinata.In acest sens i-am oferit si o dovada de la medicul care ma tine sub observatie, cat si o ... (vezi toată discuția)
Motive concediu risc maternal pentru mame mihaelasofronea mihaelasofronea Buna ziua, as dori sa imi iau un concediu de risc maternal ( copilul inca nu a implinit 6 luni), am efectual cele 42 zile lauzie si nu intentionez sa iau ... (vezi toată discuția)
Risc maternal Vali16 Vali16 Bună, dacă sunt însărcinată în 3 luni si două săptămâni, iar eu lucrez la un bar şi doresc să primesc risc maternal care sunt şansele să pot ... (vezi toată discuția)