avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1193 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Cesionare SRL cu credit la banca-refuz verbal din ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Cesionare SRL cu credit la banca-refuz verbal din partea bancii

As dori ajutor in legatura cu o problema legata de cesionarea unei firme care are credit la banca. Din cate am inteles, cesionarea in astfel de cazuri se face numai cu acordul bancii. Persoana de buna credinta a solicitat verbal acordul bancii, asteptand sa fie sfatuita care este procedura legala in acest sens. Initial i s-a spus sa vina cu noul asociat, ca acesta sa fie verificat, iar cand s-a indeplinit cerinta bancii, functionarul bancar a spus ca nu se accepta cesiunea. Fara insa sa se faca o analiza a noului asociat, fara nici o verificare.
Intrebari:
1.Cum se poate "ataca" o hotarare verbala a bancii ?
2.Ce ar trebui sa contina o solicitare scrisa in acest caz pentru a produce efecte juridice? Ma gandesc ca poate banca nu raspunde in 30 zile si daca se ajunge in instanta s-ar putea lega de vreun viciu ce l-ar contine cererea.

Multumesc tuturor care vor raspunde.
Cel mai recent răspuns: Ioana Cristina Catanoiu , Consilier juridic 09:49, 15 Octombrie 2009
Probabil va referiti la cesiunea partilor sociale...
In acest caz ar fi necesar acordul bancii doar daca in contractul de credit/garantie se specifica expres aceasta interdictie de instrainare a partilor sociale.
In cazul in care exista o astfel de interdictie, recomandat ar fi sa solicitati in scris acordul Bancii; orice refuz din partea Bancii ar trebui motivat; in orice caz trebuie sa verificati prevederile contractului de credit, atat cu privire la posibilitatea acesionarii partilor sociale cat si cu privire la notificari.
Despre cesiunea partilor sociale este vorba. Cat priveste contractul cu banca pentru credit, este foarte bine acoperit. Interzice cesionarea partilor sociale, iar ca o masura de acoperire au primit si bilete la ordin avalizate pe numele administratorului.
Mi se pare ca pe undeva se aduce atingere unui drept-ma refer strict la interzicerea cedarii partilor sociale. In contracte se scriu multe. Eu vreau sa stiu daca sunt si legale prevederile contractuale in acest caz. Mi se pare ca seamana cu interzicerea de a cesiona parti sociale pana nu se facea dovada achitarii datoriilor, cum se practica cu ani in urma la ONRC.
Aceste clauze au caracter abuziv. Nimic nu impiedica cesionarea partilor sociale.Persoanele implicate trebuie sa mearga la un avocat sau la Registrul Comertului pentru a incheia actele.
In ceea ce priveste biletele la ordin avalizate, dupa cesionare, noul asociat va notifica banca in sensul in care s-au efectuat modificarile in cauza si va solicita predarea biletelor la ordin in schimbul unora noi, avalizate de catre noul asociat.
In cazul in care nu vrea, fostul asociat notifica banca aratand faptul ca a avalizat biletele la ordin in calitate de asociat, iar acum nu mai intelege sa garanteze sumele imprumutate.
E un pas de inceput. Aceasta problema implica foarte multe scenarii incat numai lucrand pas cu pas poti acorda consultanta pe un asemenea caz. Implica, de asemenea mult mai multe informatii cu privire la natura cesiunii, credit, situatie financiar si juridica a firmei etc.
Caracterul "abuziv" al clauzei respective este cel putin discutabil, mai ales intrucat vorbim despre persoane juridice; ratiunea inserarii acestei clauze rezida in protejarea intereselor bancii (aceasta a acordat finantare si in considerarea actionariatului iar schimbarea acestuia poate conduce si la diminuarea profitabilitatii afacerii); in orice caz, pana la declararea nulitatii clauzei de care o instanta de judecata, aceasta este considerata valabila si produce efecte; drept urmare, banca poate declara scadenta anticipata in cazul in care "descopera" modificarea structurii asociatilor, in considerarea nerespectarii unei clauze contractuale.
Ar fi interesanta o hotarare judecatoreasca avand ca efect anularea unei astfel de clauze...din pacate, nu am intalnit niciuna pana in prezent.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rambursare partiala credit axw axw O societate mixta romano-UE are un credit bancar cu garantie prin BO avalizat in nume proprii pe toate asociatii societatii. Asociatii romani au parti sociale ... (vezi toată discuția)
Probleme bilet avalizat irinuca21 irinuca21 Buna ziua! Am avut o societate a carei parti sociale le-am cesionat unei terte persoane. In anul 2008 am contractat o linie de credit la o banca pt care eu am ... (vezi toată discuția)
Cesiune firma cu linie de credit raducumic raducumic Detin o firma care a contractat o linie de credit pentru care a semnat ca garant administratorul ca persoana fizica si tot ca persoana fizica a avalizat bilete ... (vezi toată discuția)