Buna seara .
In cadrul unei asociatii de proprietari ,pana in noiembrie 2017 ,pentru lucari ocazionale ( montat o lampa pe casa scarii sau subsol,un colier,o teava sparta la subsol,izolarea unu tronson de teava la o scara ,etc...)-,lucrari care inseamna doua-trei ore de munca cand si cand - intocmeam conventii civile persoanei care ne efectua aceasta lucrare ,intocmeam stat de plata,achitam impozit 16% si era Ok .
Cum pot rezolva legal ,asemenea situatii de la 01 ianuarie 2018 ? Multumesc,
Din acest punct de vedere nu s-a schimbat nimic în 2018 fata de 2017: soluția aleasă nu este corectă. Trebuie apelat la o firma specializata (SC sau PFA) sau încheiați CIM cu o persoană fizică.
dana25is
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Consider ca se schimba doar impozitarea de 10%. Solutia cu CIM nu e chiar buna avand in vedere ca e o munca ocazionala si sa incarci lista de plata cu cheltuiala salariala a unui muncitor nu e acceptat de locatari. Nu e o munca dependenta cu caracter de repetitivitate deci e corect contractul civil....cu D205 pana la 28.02.2018 pt 2017.
RaDracones
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Ca fapt divers... daca tin bine minte "Contractul Civil" sau "Contract de prestari servicii" este in fapt un "Contract de atrepriza" si este prevazut in legislatia noastra, deci este valabil.
Cu zilierii este alta poveste.
Daca nu ma insel, un asemenea contract se taxeaza aproape ca un CIM, adica CAS, CASS si impozit.
Cu alte cuvinte, pentru o Asociatie de Proprietari in cazul unor lucrari ce necesita o interventie rapida este cea mai convenabila solutie.