avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Arendatorul a decedat. Ce pot face moștenitorii ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Arendatorul a decedat. Ce pot face moștenitorii pentru a rezilia contractul de arendă?

in legatura cu un contract de arenda-mama a avut contrcat de arenda incheiat cu o firma [e 10 ani -2027 expira.Mama a murit si noi suntem cinci frati dar nu am cunoscut prevederile codului civil si nu ne-m incadrat in cele 60 zile de la deces sa facem notificare ca nu mai vrem sa continuam relatia contractuala si ne-am trezit cu un refuz categoric de a ne lua pamantul noi nu mai vrem sa continuam relatia contractuala si am facut o cerere in numele la toti cinci fratii ca am vrea sa il luam,incepand cu anul agricol urmator, nemultumiti de plata drepturilr de arenda atat ca suma dar si ca tremen plata, avem vreo sansa sa intram in posesia lui,nu detinem certificate de mostenitor nu am dezbatut mostenirea.
Ultima modificare: Luni, 4 Decembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 22:32, 23 Septembrie 2020
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Prevederile contractului de arendare prevaleaza celor din codul civil intrucat contractul reprezinta intelegerea intre parti.
Verificati conditiile din contract privind denuntarea sau rezilierea, il notificati printr-un executor judecatoresc sau avocat cu privire la incetarea contractului incepand cu anul urmator. Vedeti ce scrie in contract la termenul de denuntare/reziliere/incetare.
Deschideti succesiunea si obtineti un certificat de calitate de mostenitor.
Informati si APIA cu privire la notificarea arendasului ptr a nu mai primi subventii.
Unii arendasi se folosesc ilegal de contractele de arendare fara acordul arendatorilor pentru obtinerea de credite bancare si garanteaza cu ele. Din acest motiv incearca sa obtina din partea arendatorilor o perioada cat mai mare de arendare, de regula arendarea se face pe maximum 5 ani. Atentie si la modalitatea de prelungire a contractului la sfarsitul contractului, unii trec prelungirea automata pe aceeasi perioada daca nu se fac notificari intre parti cu un an anterior. Si astfel te pomenesti ca dai terenul in arenda pe 20 ani cu aceeasi arenda initiala.
Mergeti cu contractul la un avocat sa va lamureasca in ce conditii puteti denunta contractul de arendare, noi nu avem de unde cunoaste ce conditii sunt prevazute in el.
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Decembrie 2017
cyan, moderator
Fara certificatul de mostenitor este aproape imposibil sa puteti intreprinde un demers. Doar calitatea de mostenitor va va da acest drept.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu prea aveti sansa sa nu respectati termenul contractului de arendare. Termenu-i termen.
mi se pare aberant ca un mort sa figureze pe contractul de arenda sa se plateasca impozit pentru un mort sa apara pe listele de plata ,dar ei o tin una si buna ca este valabil contractul ca nu am depus in termen notificarea,nu stiu si la APIA cum de se poate asa ceva

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu este nimic aberant, in privinta arendarii legiuitorul a urmarit sa protejeze circuitul bunurilor agricole si planificarea productiei agricole si ca atare exista anumite reguli un pic mai restrictive in ceea ce priveste incetarea contractului de arendare, intre care si cea cu notificarea. In plus, contractul este pe perioada determinata si trebuie respectata perioada (cerinta legii), ceea ce pentru noi romanii este motiv de mare curiozitate respectarea unor clauze din contract. Cat priveste impozitele si celelalte sarcini ale bunurilor succesiunii, nu trebuie sa stea mortul pe liste atata vreme cat exista mostenitori care isi doresc mostenirea. Mostenitorii trebuie sa dezbata mostenirea si sa-si intre in drepturi astfel incat bunurile mostenirii sa fie in circuitul civil cu un regim juridic de proprietate bine definit, nu sa tina mostenirea in incertitudine asa cum se intampla in fapt in multe situatii generatoare de litigii si neintelegeri.
Oricum, comentarile sunt de prisos, legea spune clar:
Locaţiunea nu încetează prin moartea locatorului sau a locatarului.
Contractul de arendare încetează prin decesul, incapacitatea sau falimentul arendaşului.
Ultima modificare: Duminică, 3 Decembrie 2017
trandafir2, moderator

Alte discuții în legătură

Mostenire cocorica cocorica Buna ziua! In urma succesiunii eu mama sora si bunica am dobandit o mostenire printre care si un teren agricol care este arendat. Am discutat intre noi si am ... (vezi toată discuția)
Posibilitati reziliere contract de arenda" parintily parintily Buna ziua, Mama soacrei mele a incheiat un contract de arenda in 2009 pe o durata de 20 ani cu o societate agricola locala. Anul trecut aceasta a decedat si ... (vezi toată discuția)
Contract de arenda reziliat. arendasul primeste in continuare subventia rolex rolex Un contract de arenda a fost reziliat iar notificarea s-a facut prin executorul judecatoresc conform clauzelor contractuale. Desi Primaria la care este arondat ... (vezi toată discuția)