avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 462 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Instanta competenta
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Instanta competenta

Buna ziua,

Am si eu o intrebare, va rog: daca am domiciliul intr-un judet si flotant in alt judet imi pot da fostul sot in judecata pentru neplata pensiei alimentare unde am flotantul? In cazul unui raspuns afirmativ , exista o cere tip?
Ultima modificare: Luni, 12 Octombrie 2009
maria_ioana, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters36411 , utilizator 11:58, 14 Octombrie 2009
in cazul neindeplinirii cu rea-credinta a obligatiei de intretinere, cel care are obligatia legala de intretinere, poate fi acuzat de savarsirea infr de abandon de familie .
pedeapsa este inchisoarea de la 6 luni la 2 ani sau amenda.
actiunea se pune in miscare la plangerea prealabila a partii vatamate.
plangerea se depune la politie /parchet.
In situatia dvs., copilul fiind major, poate introduce cererea la instanta domiciliului sau, conform prevederilor art.10 pct.7 C.proc.civ.
Revenind strict la intrebarea dvs., domiciliul este, conform legii, , cel declarat, deci puteti introduce cererea la instanta unde locuiti efectiv, mentionand in cerere resedinta si prezentind la citare C.I. cu viza de flotant. Optiunea de a introduce cererea dvs. sau copilul, va apartine si alegeti ce va favorizeaza, avind in vedere si unde are domiciliul copilul. Oricum dreptul la pensia de intretinere se naste direct in patrimoniul copilului si nu al dvs.
Referitor la "cerea tip", aceasta trebuie sa cuprinda elementele prevazute la art.112 C.proc.civ., respectiv:
1. numele, domiciliul sau resedinta partilor
2. numele si calitatea celui care reprezinta partea in proces, iar in cazul reprezentarii prin avocat, numele acestuia si sediul profesional;
3. obiectul cererii (pensia de intretinere si puteti chiar solicita un cuantum, desi acesta il va stabili tot instanta);
4. aratarea motivelor pe care se intemeiaza cererea;
5. aratarea dovezilor pe care se sprijina fiecare capat de cerere; cand dovada se face prin inscrisuri, se vor alatura la cerere atatea copii cati parati sunt (in cazul dvs. cu siguranta 1!);
6. cererea prezentei personale la interogatoriu, a paratului;
7. daca veti cere si dovada cu martori, veti indica si numele si locuinta (adresa, domiciliul unde pot fi citati) martorilor;
8. semnatura si data.
Nu vreau sa -i fac rau, vreau doar sa plateasca pensia la care s-a obligat odata cu divortul...de acum 3 ani. Din astia 3 ani nu a platit integral decat 2-3 luni pe an...primul an nu a platit deloc, iar acum de 7 luni nu i-a mai platit deloc...i-a cumparat doar o gecuta si o pereche de pantofi .
Intr-adevar, eu m-am referit la cererea pentru instituirea (stabilirea sau majorarea) pensiei de intretinere si nu la neplata ei.
Referitor la neplata, puteti face si plangere penala, dar numai daca puteti dovedi reaua-credinta in neplata pensiei, iar sotul dvs. nu are nicio proba a bunei credinte (respectiv si exemplificativ: plati partiale si la termene care nu depasesc 60 de zile, lipsa unui venit care poate fi probat pentru o anume perioada etc.). Altfel, cred sincer ca va veti plimba degeaba pe la politie si parchet.
Ca un sfat de utilitate reala, va sugerez sa faceti (studiati daca se poate, dar daca nu ati mai facut puteti incerca) o cerere de majorare a pensiei si in aceasta actiune sa aduceti probe ale venitului si locului de munca al paratului si sa cereti instantei sa ceara date de la Oficiul Fortelor de Munca. Fara posibilitatea reala a probarii relei-credinte plangerea penala va va manca timpul si nervii. In aceeasi masura, pe calea aratata (cea civila), trebuie sa incercati sa gasiti o cale de executare silita a paratului (ideal ar fi un venit, dar banuiesc din ce scriet,i ca nu are). Puteti cere executarea silita si pe alte venituri decat cele periodice si rezultate dintr-un contract e munca, prcum si executarea unor bunuri.
In ceea ce priveste cuantumul lunar al pensiei l-am stabilit de comun acord la divort. Acesta este de 400 ron. Acum 2 ani m-a chemat in judecata pentru micsorarea pensiei . Ne-am judecat pana la Curtea de Apel, cererea fiindu-i respinsa . Nu vrea sa-i plateasca pensia desi are o afacere in derulare. Mentionez ca nu am facut cu el niciun partaj ramanand cu 3 autoturisme , banii in banca din afacerea ce o construisem impreuna si activele si mijloacele fixe ale acesteia.
Acum doresc sa plateasca pensia copilului si sa-i plateasca si din urma. La ultimul proces pentr miscorarea pensiei am cerut prin instanta bancii unde avea contul deschis si activ( eu personal facand plati in acel cont in timpul casatoriei) istoricul contului pe perioada 2002-2006 . In mod uluitor a venit notificare de la banca respectiva ca nu a existat niciun cont pe societate sau pe persoana jurica a fostlui meu sot. Reamintesc , eu personal faceam plati in acel cont. Este oare posibil?

Alte discuții în legătură

Neplata pensie alimentare ContSters199164 ContSters199164 Buna ziua,am divorzat in anul 2008 am 2 copii.Fostul sot nu mi a platit nici un leu din pensia alimentara ,specific ca nu stiu unde lucreza ,copii sunt cu mine ... (vezi toată discuția)
Care este instanta competenta sa judece solicitarea de recalculare a pensiei alimentara mariela_ag mariela_ag Buna ziua! Ma gasesc in urmatoarea situatie: In martie 2007 s-a emis hotararea judecatoreasca (ramasa definitiva si irevocabila) prin care fostul sot este ... (vezi toată discuția)
Pensie retroactiva daria72 daria72 Buna ziua, sunt mama a 3 copii, divortata de aproape un an. Instanta a hotarat ca tatal copiilor sa plateasca pensie alimentara de la data deschiderii ... (vezi toată discuția)