Buna ziua , am semnat acum 19 ani in urma unui divorț , un act de donație a unui apartament proprietate comuna , in favoarea fostei soții , cu care am un copil acum in varsta de 25 de ani , pentru a avea condiții bune de a crește . Aș vrea sa știu , daca se poate ataca actul de donație și sa - mi recuperez partea donata , respectiv sulta .
raluk0207
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Donatiile sunt irevocabile. Prin exceptie, pot fi revocate pentru neexecutarea sarcinii (daca donatia a fost incheiata cu o clauza/sarcina) sau pentru ingratitudine.
Cazurile de ingratitudine sunt mentionate la art.1023 Cod civil.
"Donaţia se revocă pentru ingratitudine în următoarele cazuri:
a) dacă donatarul a atentat la viaţa donatorului, a unei persoane apropiate lui sau, ştiind că alţii intenţionează să atenteze, nu l-a înştiinţat;
b) dacă donatarul se face vinovat de fapte penale, cruzimi sau injurii grave faţă de donator;
c) dacă donatarul refuză în mod nejustificat să asigure alimente donatorului ajuns în nevoie, în limita valorii actuale a bunului donat, ţinându-se însă seama de starea în care se afla bunul la momentul donaţiei."
Daca va incadrati intr-unul din cazurile de ingratitudine mentionate mai sus, dreptul la acţiunea prin care se solicită revocarea pentru ingratitudine se prescrie în termen de un an din ziua în care donatorul a ştiut că donatarul a săvârşit fapta de ingratitudine.
Donație
gabrielion
Buna ziua!Dupa ce parintii au donat un
apartament unicului copil,cu conditia de uzufruct iar intre timp tatal a decedat,se mai poate ataca in vreun fel ... (vezi toată discuția)