avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donație
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donație

Buna ziua , am semnat acum 19 ani in urma unui divorț , un act de donație a unui apartament proprietate comuna , in favoarea fostei soții , cu care am un copil acum in varsta de 25 de ani , pentru a avea condiții bune de a crește . Aș vrea sa știu , daca se poate ataca actul de donație și sa - mi recuperez partea donata , respectiv sulta .
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Donatiile sunt irevocabile.
Prin exceptie, pot fi revocate pentru neexecutarea sarcinii (daca donatia a fost incheiata cu o clauza/sarcina) sau pentru ingratitudine.
Cazurile de ingratitudine sunt mentionate la art.1023 Cod civil.
"Donaţia se revocă pentru ingratitudine în următoarele cazuri:
a) dacă donatarul a atentat la viaţa donatorului, a unei persoane apropiate lui sau, ştiind că alţii intenţionează să atenteze, nu l-a înştiinţat;
b) dacă donatarul se face vinovat de fapte penale, cruzimi sau injurii grave faţă de donator;
c) dacă donatarul refuză în mod nejustificat să asigure alimente donatorului ajuns în nevoie, în limita valorii actuale a bunului donat, ţinându-se însă seama de starea în care se afla bunul la momentul donaţiei."
Daca va incadrati intr-unul din cazurile de ingratitudine mentionate mai sus, dreptul la acţiunea prin care se solicită revocarea pentru ingratitudine se prescrie în termen de un an din ziua în care donatorul a ştiut că donatarul a săvârşit fapta de ingratitudine.


Donatiile sunt revocabila in timpul casatoriei.Verificati daca este intrunit vreunul dintre cazurile de ingratitudine.( art.1023 din Codul civil ).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imobil- revocare donatie nunutzik nunutzik buna ziua! daca un imobil este donat de catre mama pentru fiul e, poate sa isi ceara drepturile inapoi asupra imobilului dupa ce lo donat? (vezi toată discuția)
Donație gabrielion gabrielion Buna ziua!Dupa ce parintii au donat un apartament unicului copil,cu conditia de uzufruct iar intre timp tatal a decedat,se mai poate ataca in vreun fel ... (vezi toată discuția)
Donație revocabila Gabriel19901 Gabriel19901 Vreau sa cumpăr un apartament care este obținut prin donație. Proprietarul l-a obținut prin donație de la fiul sau iar acesta (fiul) are procura sa ... (vezi toată discuția)