avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Contractul de comodat trebuie intocmit numai la ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Contractul de comodat trebuie intocmit numai la notariat?

Contractul de comodat trebuie intocmit numai la notariat?AM UN SRL SI AM SEDIUL FIRMEI LA APARTAMENTUL LA CARE LOCUIESC.AM CONTRACT DE COMODAT DAR NU ESTE FACUT LA NOTARIAT.ESTE VALABIL?
Cel mai recent răspuns: MADALINA SALOMIA , Consultant fiscal 16:03, 13 Octombrie 2009
Ia ..uimiti-ma si pe mine!
Unde scrie sau de unde rezulta necesitatea inregistrarii la fisc a contractului de comodat?
Nu este obligatorie inregistrarea la administratia financiara, nici intocmirea contractului la notariat.
Se inregistreaza la administratia financiara, doar in cazul in care de pe urma lui se obtin venituri supuse impozitarii.
Si cheltuielile cum le justifici ?
Cheltuielile sunt deductibile in masura in care sunt sunt destinate obtinerii unor venituri impozabile ! :hm:
Contractul de comodat este valabil incheiat sub semnatura privata si nu este necesara inregistrarea acestuia la fisc, deoarece proprietarul nu obtine venituri in baza unui astfel de contract. Atunci cand ati inregistrat firma la ORC sau chiar si acum, daca nu ati facut-o, autorizati activitatea de birouri la sediul firmei, altfel nu veti putea deduce cheltuielile aferente sediului, cele pe care banuiesc ca le-ati stipulat deja in contractul de comodat, daca nu faceti act aditional.
Contractul de comodat este un contract prin care o persoana (fizica sau juridica) care este proprietarul unui bun, da acel bun in folosinta gratuita altei persoane, pe o perioada determinata.
Contractul de comodat este un contract prin care una dintre parti, numita comodant, transmite in folosinta temporara si gratuita unei alte parti, denumite comodatar, un bun determinat cu obligatia ca aceasta din urma sa-l inapoieze, in individualitatea sa, comodantului.
Contractul de comodat este esentialmente gratuit, deci nu se percepe nici o suma de bani in schimbul cedarii folosintei.
In concluzie, contractul de comodat nu trebuie inregistrat la Administratia Financiara.
TOTUSI DACA SE OBTIN VENITURI, Codul Fiscal, la art. 81 alin. (2),prevede:

"Contribuabilii care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal au obligaţia să depună o declaraţie privind venitul estimat, în termen de 15 zile de la încheierea contractului între părţi. Declaraţia privind venitul estimat se depune o dată cu înregistrarea la organul fiscal a contractului încheiat între părţi."
Comodatul este valabil pana la expirarea termenului stipulat in contract. Acest termen este stabilit de comun acord intre comodant (cel care cedeaza folosinta) si comodatar (cel care preia folosinta) la semnarea contractului.
Comodatul NU se prelungeste automat la expirarea termenului, fiind nececara incheierea unui alt contract.
Mult succes!

Alte discuții în legătură

Contract de comodat ana-maria voicu ana-maria voicu buna seara!as dori si eu sa stiu daca in cazul unui contract de comodat in cazul unui imobil,comodatarul trebuie sa plateasca impozit??va multumesc (vezi toată discuția)
Contract de comodat MOCANU DOINA MOCANU DOINA Buna ziua, va rog sa-mi spuneti, daca o firma are sediul declarat intr-o casa si conform contractului, administratorul firmei, are datoria de a face reparatii ... (vezi toată discuția)
Contractul de comodat este asimilat celui de inchiriere? adela05 adela05 Este adevarat ca in Noul Cod Civil, Ctr de Comodat este asimilat Ctr de Inchiriere? Ma ajutati si cu un temei legal? Multumesc (vezi toată discuția)