Buna ziua, am patru bilete la ordin, cu date scadente diferite, care s-au intors de la banca cu mentiunea "refuz total". Optiunea mea este de a face cerere pentru deschiderea procedurii falimentului insa nu stiu de la ce data. Facturile care stau la baza acestor bilete sunt din mai, insa scadenta primului bilet a fost pe data de 21 septembrie 2009. Calculez cele 30 de zile de la data scadentei BO sau de la data scadentei facturii? Intelegerea de plata a fost doar verbala, nu a existat contract intre parti. S-au dat aceste bilete la ordin in transe cu scadenta mai tarzie. Va multumesc.
scadenta se calculeaza de la data inscrisa pe factura, daca nu aveti un contract sau alt act care sa demonstreze ca plata se facea la un anumit termen, diferit de data inscrisa pe factura. aveti grija ca suma sa fie macar cea inscrisa in legea nr.85/2006 modificata.
Precizez ca pe facturi nu apare nicio scadenta si nici nu s-a stabilit. Se tine cont de termenul de 30 de zile de scadenta daca nu e precizat nimic? Este indeplinit pragul suma este mult mai mare.
Din cele relatate de dvs aveti toate sansele sa declansati deschiderea proceduii de insolventa impotriva debitorului , toate conditiile sunt indeplinite azi !!
Fac si eu precizarea asupra pragului - minim 30.000 ron !!
Daca nu se mentioneaza o data a scadentei facturii, atunci ea este scadenta la data emiterii si/sau comunicarii.
In paralel, pentru ca la insolvente termenele dureaza in functie de gradul de incarcare al tribunalului ( eu am primit luna asta termene pe ianuarie la cereri de deschidere a procedurii), puteti sa incercati si o somatie de plata si o investire a biletelor la ordin.
Va foloseste sa investiti biletele la ordin, deoarece in cazul lor fiind vorba de titluri executorii, creantele nu vor mai fi verificate de administratorul judiciar ci admise in intregime, in schimb facturile ar putea sa fie verificate si din mai pana acum cine stie, poate s-au mai facut plati care sa incurce lucrurile.