avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Nemulțumit de hotărârea judecătorească. Cum ar ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Nemulțumit de hotărârea judecătorească. Cum ar trebui să procedez dacă vreau daune morale de la inculpat?

Buna ziua ! Sunt nemulțumit de hotărâre judecătorească adusa inculpatului. Eu in calitate de parte vătămată vreau sa ii cer daune morale. Ce este de făcut? Menționez că dosarul este de tip fond și timp de apel de 10 zile. Cum ar trebui sa procedez? Mulțumesc !
Ultima modificare: Joi, 7 Decembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Daca aveati un avocat in procesul penal, nu mai erati aici.
Inca odata, apelul in penal il faceti privind latura penala. Despagubiri si dezdaunari nu mai incap acolo.
Deci în concluzie, nu se mai poate face nimic acum ?
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Liliana Gradinaru a scris:

Nu il ajuta apelul, termenul de constituire ca parte civila s-a dus. Acum, dosar civil separat.

Nu cred ca ati vazut link-ul postat de utilizator, instanta a fost sesizata cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei, e vorba de alta procedura.
Legea prevede ca in cazul în care instanţa admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei şi între părţi nu s-a încheiat tranzacţie sau acord de mediere cu privire la acţiunea civilă, instanţa lasă nesoluţionată acţiunea civilă.
In cazul in care depune apel si instanta de control judiciar il admite, se desfiinţează sentinţa prin care acordul de recunoaştere a fost admis, se respinge acordul de recunoaştere a vinovăţiei şi se trimite dosarul procurorului în vederea continuării urmăririi penale.
Are posibilitatea pana se solutioneaza apelul, sa incheie o tranzactie sau acord de mediere cu privire la actiunea civila cu inculpatul.

Ultima modificare: Miercuri, 6 Decembrie 2017
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
In cazul asta ce e de făcut? Trebuie sa fac o declarație și depusă la tribunal pentru apel, nu ? Daca mă ajutați cu un model de declarație v.as fi recunoscător ! Mulțumesc pentru informații !

Cred ca ar trebui sa apelati la un avocat pe penal si sa negociati, ca nu conteaza un model de apel, conteaza cat de convingator si cata asistenta juridica aveti ca sa convingeti partea adversa sa nu ajunga la o judecata completa si pe civil.

Procedura asta speciala de recunoastere acord nu este necontencioasa, doar inculpatul si cu procurorul? Si partea civila, dar in cazul nostru ea nu exista ca nu s-a constituit. Si atunci, poate face cumva apel la o sentinta penala o persoana care nu e parte in dosar?
Sigur ca instanta lasa latura civila nesolutionata, ea urmand a fi solutionata in civil. Nu vad temeiuri de desfiintare sentinta, cred ca nici n-ar putea cere asta partea vatamata, cred ca daca obiectul acordului e legal, partea civila nu are ce spune.

Alte discuții în legătură

Acord de recunoastere AlinAlin77 AlinAlin77 Salut, referitor la incheierea unui accord de recunoastere a vinovatiei, ce se intampla dupa ce acesta a fost semnat ? In cat timp aflu daca acesta este sau nu ... (vezi toată discuția)
Acord de recunoastere a vinovatiei vs procedura simplificata aidu aidu Ce diferenta e intre institutia acordului de recunoastere a vinovatiei si procedura simplificata? Ambele situatii atrag reducerea cu 1/3 a limitelor ... (vezi toată discuția)
Acordul de recunoastere a vinovatiei Talidor Talidor Buna ziua. Impotriva mea s-a pus in miscare o actiune penala pentru o infractiune prevazuta la art. 289 al.1 CP cu aplicarea art.6 din legea 78/2000 si ... (vezi toată discuția)