avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Intrebare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Intrebare

Buna ziua,
Va rog frumos sa ma lamuriti, daca se poate, in legatura cu stabilirea paternitatii pt copii din afara casatoriei. Problema este urmatoarea: am un copil in varsta de 5 ani, nerecunoscut de tata.
Codul familiei s-a modificat prin Legea 288/2007, dar Curtea Constitutionala prin decizia 1345/2008 admite exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. II din Legea nr. 288/2007.
Astfel eu inteleg ca se pastreaza termenul prescriptibil de 1 an pentru intentarea actiunii de stabilire a paternitatii atat pentru mama cat si pentru copil. Copilul meu avand deja 5 ani nu se poate bucura de modificarea din Codul familiei care spune ca pt copil termenul pt intentarea actiunii este imprescriptibil?
Situatia copilului meu este reglementata in continuare de legea veche?
Va multumesc frumos pt raspunsurI!!!
Andreea
Cel mai recent răspuns: andreea02 , utilizator 10:25, 14 Octombrie 2009
Asa cum ati aratat pentru copil actiunea in stabilirea paternitatii este imprescriptibila si poate actiona prin intermediul reprezentantului legal in consecinta
actiunea in stabilirea paternitatii, pentru copil este imprescriptibila .
aceasta poate fi introdusa in numele copilului, de catre mama sa sau reprezentantul sau legal.
instanta competenta este cea in a carei raza teritoriala domiciliaza paratul.
se timbreaza.
Sa inteleg ca legea 228/2007 se aplica retroactiv? Copilul meu are 5 ani, deci este nascut inainte de intrarea in vigoare a legii.
Multumesc!
Da, legea 228/2007 se aplica retroactiv , adica si cazurilor ivite anterior intrarii in vigoare a acesteia.
Stoica Ioana a scris:

Da, legea 228/2007 se aplica retroactiv , adica si cazurilor ivite anterior intrarii in vigoare a acesteia.



Deci nu se tine cont de Decizia 1345/2008?
In decizie sunt mentionate urmatoarele: "Curtea retine ca Legea nr. 288/2007 a modificat art. 60 din Codul familiei, dreptul mamei la actiunea in stabilirea paternitatii copilului din afara casatoriei fiind supus prescriptiei intr-un termen de un an de la nasterea copilului, iar pentru copil acest drept a devenit imprescriptibil.
Dar Legea nr. 288/2007 prevede in art. II, criticat pentru neconstitutionalitate, ca dispozitiile acesteia privind actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei sunt aplicabile "si in cazul copiilor nascuti inainte de intrarea sa in vigoare, chiar daca cererea este in curs de judecata".
Analizand motivele de neconstitutionalitate formulate, din aceasta perspectiva, Curtea constata ca prevederile art. II din Legea nr. 288/2007, privind actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei, contravin dispozitiilor constitutionale cuprinse in art. 15 alin. (2), neretroactivitatea fiind un principiu constitutional, prevazut in mod expres, legiuitorul neputand adopta norme juridice cu aplicare retroactiva, in materie civila, indiferent daca este vorba de legi materiale sau legi procesuale.
Astfel, neconstitutionalitatea reglementarii rezulta din faptul ca legea noua se aplica si copiilor nascuti inainte de intrarea ei in vigoare, chiar daca cererea este in curs de solutionare, de vreme ce aceasta se aplica unui drept nascut sub imperiul legii vechi."

In speranta ca nu devin stresanta cu atatea intrebari, va multumesc pentru rapunsuri!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 288/2007 vs decizia cc 1345/2008 cristinik76 cristinik76 Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca Legea 288/2007 se aplica si pentru copii din afara casatoriei nascuti inainte de intrarea in vigoare a legii, avand in ... (vezi toată discuția)
Stabilire paternitate Georgescul Georgeasca Georgescul Georgeasca in fapt. copilul este nascut din afara casatoriei. are actualmente 6 ani. mama nu a intentat pana in prezent actiune in stabilirea paternitatii. in ... (vezi toată discuția)
Modificarea codului familiei emil76 emil76 Buna ziua! Pentru ca nu am cunostinte juridice, indraznesc sa va deranjez cu rugamintea de a-mi explica urmatoarele modificari din Codul familiei: La ... (vezi toată discuția)