Fiind o mamica responsabila(si nu chiar foarte tanara...),as dori sa stiu ce-l va astepta pe copilul meu in viitor in situatia decesului meu sau al tatalui(sotului meu).Avem 2 apartamente,dobandite inaintea casatoriei,in unul locuim(al meu).Avem si o firma,la care sunt asociat unic,iar sotul este director.Sa presupunem ca firma va avea profit continuu.Sotul mai are o fetita din prima casatorie,care locuieste cu mama ei si pentru care sotul meu plateste pensie alimetara conform legii.V-as ruga,daca nu credeti ca e prea mult sa-mi spuneti cine si cat mosteneste din''averea'' de mai sus in cele 2 cazuri:decesul meu,sau al sotului.Va multumesc anticipat.
buna ziua!
siituatia unu dvs decedati prima:
la mostenirea dvs vor veni:
-sotul supravietuitor care va culege o cota de 1/4 din intrega masa succesorala;
-copilul dvs care va culege o cota de 3/4 din intrega masa succesorala.
in masa dvs succesorala vor intra atat bunurile dvs proprii diobandite inainte de casatorie, cat si cota de bunuri comune dobandite dupa casatorie.
-iar la decesul sotului dvs vor veni cei 2 copii ai sai care vor culege intreaga masa succesorla in va intra si ce mosteneste de la dvs.
situatia II
decedeaza sotul primul:
la mostenire vin cei 2 copii si dvs in calitate de sotie supravietuitoare, va intra in masa succ atat bunuirle proprii cat si cele comune.
In ambele cazuri, sotul supravietuitore mosteneste un sfert din averea sotului decedat, iar copiii defunctului restul de 3/4.
In ipoteza decesului dumneavoastra, masa succesorala se va compune din apartamentul dumneavoastra (fiind dobandit inaintea casatoriei, este bun propriu), orice alte bunuri a mai dobandit inaintea casatoriei, precum si jumatate din orice alte bunuri ati dobandit impreuna cu sotul in timpul casatoriei (inclusiv partile sociale la firma respectiva).
in ipoteza decesului sotului dumneavoastra, masa succesorala se va compune din apartamentul dansului (aceeasi explicatie) precum si din jumatate din ceea ce ati dobandit impreuna in timpul casatoriei.
In acest caz, cota de 3/4 din masa succesorala se imparte egal intre fiul dumneavoastra si celalalt urmas - fiica din prima casatorie, deci fiul primeste 3/8 din averea sotului dumneavoastra.
Deci,in ambele situatii,copilul din prima casatorie,nu ar avea drept la apartamentul dobandit de mine inaintea casatoriei(de la parintii mei),ci la o cota din ceaa ce s-a realizat impreuna.Sper ca am inteles bine.Va multumesc mult de tot.As vrea sa-l stiu in siguranta pe copilul meu,in primul rand ,in ideea ca ar putea sa-i ramana doar lui un acoperis deasupra capului,fara sa aibe complicatii ulterioare.
nu ati inteles!
situatia unu dvs decedati prima:
la mostenirea dvs vor veni:
-sotul supravietuitor care va culege o cota de 1/4 din intrega masa succesorala;
-copilul dvs care va culege o cota de 3/4 din intrega masa succesorala.
iar la decesul sotului dvs va intra si cota asta de 1/4 din imobilul pe care dvs l-ati dobandit ca bun propriu.
deci va culege ceva si de pe urma dvs.
E ceea ce ma temeam eu !Ca sa fiu morbida putin,inseamna ca e mai bine sa decedez eu,poate sotul va renunta in favoarea copilului.Dar cine poate sti cu adevarat?Dar as putea candva sa intocmesc un testament,poate comun cu sotul meu prin care sa stabilim cat revine fiecarui copil?