avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 485 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... situatie ipotetica
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

situatie ipotetica

Buna ziua tuturor,

Fiind o mamica responsabila(si nu chiar foarte tanara...),as dori sa stiu ce-l va astepta pe copilul meu in viitor in situatia decesului meu sau al tatalui(sotului meu).Avem 2 apartamente,dobandite inaintea casatoriei,in unul locuim(al meu).Avem si o firma,la care sunt asociat unic,iar sotul este director.Sa presupunem ca firma va avea profit continuu.Sotul mai are o fetita din prima casatorie,care locuieste cu mama ei si pentru care sotul meu plateste pensie alimetara conform legii.V-as ruga,daca nu credeti ca e prea mult sa-mi spuneti cine si cat mosteneste din''averea'' de mai sus in cele 2 cazuri:decesul meu,sau al sotului.Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: mamalui Stefan , utilizator 16:19, 13 Octombrie 2009
Asta, daca toate aceste bunuri vor mai exista in proprietatea dv si a sotului, fiindca nimeni nu este obligat sa lase ceva mostenire, ceea ce inseamna ca in timpul vietiui puteti, cu anumite limite , dispune de bunurile dv, cum doriti.
Daca doriti spre exemplu, ca bunurile dv. proprii , sa ajunga numai la fiul dv. si nu in masa succesorala, la un eventual deces al dv. puteti sa i le transmiteti direct prin contract de vanzare cumparare , cu clauza de intretinere , cu drept de uzufruct. etc.
Sau poate as putea sa fac un act de vanzare cumparare catre copilul nostru,bineinteles si cu acordul sotului?Doar ca sa nu aiba probleme copilul,mai ales ca intre copii sunt 10 ani diferenta,fata fiind mai mare si in viitor cine stie cum s-or intelege?
Multumesc mult.M-am mai linistit,am mai trecut prin situatia asta,fiindca si eu am avut un frate vitreg si exact cum ati spus dvs au facut si parintii mei,tocmai pentru a ma proteja de o persoana rea:fratele vitreg.Si bine au facut,pentru ca dupa moartea alor mei,a venit cu pretentii,norocul meu ca mama s-a gandit din timp.De aceea si eu trebuie sa stiu mai inainte ce optiuni am pe viitor,chiar daca copilul meu e doar un bebelus de 1 an !Multumesc inca odata!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine are dreptul la mostenire Emiliap Emiliap Doamna X, divortata, are un copil major, are frati si surori, se casatoreste cu domnul Y, vaduv, fara copii, are frati si surori. Amandoi au bunuri dobandite ... (vezi toată discuția)
Mostenirea copiilor nelegitimi Elena59 Elena59 Buna ziua! Spuneti-mi, va rog, care este cota mostenirii legale pe care sotul supravietuitor o primeste dupa decesul sotiei(celuilalt sot)? Situatia (speta) ... (vezi toată discuția)
Soțul meu are o moștenire de pe urma mamei fiind unicul moștenitor ... Mantescu Mantescu Soțul meu are o moștenire de pe urma mamei fiind unicul moștenitor care rezultă din decesul mamei lui .Santem căsătoriți de 14 ani și în concubinaj ... (vezi toată discuția)