Buna ziua, ma numesc Sava Geta, sunt pensionata la limita de varsta si lucrez in continuare la aceeasi unitate bugetara. Va rog sa ma lamuriti daca mai pot cumula cele 2 venituri, in urma modificarilor aduse legii 263/2010 cu legea 217/2017 la aricolele 118 si 6. Va multumesc.
Imi cer scuze ca insist, dar institutia la care lucrez se leaga de modificarea adusa art.118 după alin. (1) unde se introduc două noi alineate, alin. (11) și (12), cu următorul cuprins:
„(11) În sistemul public de pensii pot cumula pensia cu venituri realizate din activități dependente, astfel cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora, cu excepția celor realizate din situațiile prevăzute la art 6 alin. (1) pct. I lit. a) și b) sau pct II, următoarele categorii de pensionari:" De la 118 ma trimit la exceptiile din art. 6:
(1) În sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
I.
a) persoanele care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă, inclusiv soldaţii şi gradaţii voluntari.
Din cele 2 articole, institutia la care lucrez, intelege ca nu mai pot cumula pensia cu salariul. Ce articol de lege le pot arata, din care sa se inteleaga, ca pot cumula in continuare cele doua venituri?
(1) În sistemul public de pensii pot cumula pensia cu venituri realizate din activități dependente, așa cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora, următoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limită de vârstă;
b) nevăzătorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum și copiii, pensionari de urmaș, încadrați în gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmaș, prevăzuți la art. 84 lit. a) și b).
e) pensionarii care realizează venituri în calitate de consilieri locali sau județeni.
(1^1) În sistemul public de pensii pot cumula pensia cu venituri realizate din activități dependente, astfel cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora, cu excepția celor realizate din situațiile prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. a) și b) sau pct. II, următoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii de invaliditate încadrați în gradul I sau II de invaliditate, precum și pensionarii de urmaș încadrați în gradul I sau II de invaliditate;
b) pensionarii de invaliditate încadrați în gradul III de invaliditate, precum și copiii, pensionari de urmaș, încadrați în gradul III de invaliditate;
c) pensionarii beneficiari ai unei pensii anticipate sau ai unei pensii anticipate parțiale;d) soțul supraviețuitor, beneficiar al unei pensii de urmaș.
Alin.1^1 nu se refera la pensionarii beneficiari ai unei pensii pentru limita de varsta....