avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical

Cat concediu medical se acorda pt bolnavii de cancer?
Ultima modificare: Joi, 28 Decembrie 2017
Valeria Dobre, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeria Dobre , utilizator 23:10, 28 Decembrie 2017
Medicul specialist poate acorda concedii medicale pana la 1 an de zile. Acestea se mai pot prelungi cu pana la 6 luni cu avizul medicului expert.

Normele de aplicare a OUG nr.158/2005:

ART. 24
(1) Concediile medicale pentru incapacitate temporară de muncă se acordă pe o durată de cel mult 183 de zile în interval de un an, socotite de la prima zi de îmbolnăvire.
(2) Începând cu a 91-a zi, concediul medical se poate prelungi până la 183 de zile, cu avizul medicului expert al asigurărilor sociale.
(3) Durata de acordare a concediului şi a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă este mai mare în cazul unor boli speciale şi se diferenţiază după cum urmează:
a) un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoză pulmonară şi unele boli cardiovasculare, stabilite de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, denumită în continuare CNAS, cu acordul Ministerului Sănătăţii;
b) un an, cu drept de prelungire până la un an şi 6 luni de către medicul expert al asigurărilor sociale, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoză meningeală, peritoneală şi urogenitală, inclusiv a glandelor suprarenale, pentru SIDA şi neoplazii, în funcţie de stadiul bolii;
c) un an şi 6 luni, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoză pulmonară operată şi osteoarticulară;
d) 6 luni, cu posibilitatea de prelungire până la maximum un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru alte forme de tuberculoză extrapulmonară, cu avizul medicului expert al asigurărilor sociale.
(4) Pentru obţinerea avizelor prevăzute la alin. (2) şi (3), medicul curant va întocmi un referat medical conform modelului prezentat în anexa nr. 8; referatul medical se va transmite la cabinetul de expertiză medicală şi recuperare a capacităţii de muncă din a cărui rază teritorială îşi are domiciliul asiguratul.

ART. 27
Asiguraţii bolnavi de SIDA sau neoplazii de orice tip, în funcţie de stadiul bolii, beneficiază de concediu medical până la duratele maxime prevăzute de lege.
Ultima modificare: Joi, 28 Decembrie 2017
ana-cer, moderator
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul medical Florin Lucian Manolescu Florin Lucian Manolescu Ce durata poate avea un concediu medical pentru o boala neoplazica? (vezi toată discuția)
Durata maxima a concediului medical firedeaths firedeaths Care este durata concediului medical maxima ?(90,180zile) (vezi toată discuția)
Care este perioada maxima de concediu medical in timpul somajului? aloaurica aloaurica in somaj de o luna,acum sunt in concediu medical.Care este perioada maxima de concediu medical in timpul somajului.Somajul este cu durata de 1 an. (vezi toată discuția)