avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1067 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... tichete de masa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

tichete de masa

daca S.C. unde lucrez a luat decizia de acordare a tichetelor de masa, aceasta nu trebuie acordata nediscriminatoriu numeric si valoric/nominal catre toti salariatii societatii in raport cu nr. de zile lucratoare in care fiecare a fost prezent la serviciu intr-o luna calendaristica ? Ex.: 20 zile x 8 ore = 20 tichete masa x 15 lei ! In cadrul S.C. se acorda 0, 3, 5, 10 si 20 tichete cu valori diferite de 9 lei si 15 lei in contextul aceluiasi nr. de zile lucrate/luna !!! Nu inteleg aceasta situatie discretionara din partea S.C. ! Nu este ilegala?! Va rog sa ma ajutati cu explicatie legala ! Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 18:39, 3 Ianuarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Baza legala :
Normele de aplicare a Legii 142/1998
Art. 2.

Angajatorii, împreună cu organizaţiile sindicale legal constituite sau, acolo unde nu este constituit un sindicat, cu reprezentanţii salariaţilor, stabilesc prin contractele colective de muncă clauze privind acordarea alocaţiei individuale de hrană sub forma tichetelor de masă, precum şi forma suportului acestora, respectiv suport electronic şi/sau hârtie, care să prevadă:

a) numărul salariaţilor din unitate care pot primi lunar tichete de masă, precum şi valoarea nominală a tichetului de masă, în limita celei prevăzute de lege, ţinând seama de posibilităţile financiare proprii ale angajatorilor;

b) numărul de zile lucrătoare din lună pentru care se distribuie tichete de masă salariaţilor;

c) criteriile de selecţie privind stabilirea salariaţilor care primesc tichete de masă, ţinând seama de condiţiile concrete de lucru în care îşi desfăşoară activitatea unele categorii de salariaţi, de priorităţile socioprofesionale şi de alte elemente specifice activităţii.
In Monitorul Oficial nr. 364-370 din 20 octombrie 2017 a fost publicată Legea nr. 166 din 21 septembrie 2017 cu privire la tichetele de masă, care reglementează procedura de emitere, acordare, acceptare şi rambursare a valorii tichetelor de masă, statutul operatorilor, precum şi raporturile dintre operatori, angajatori şi unitățile comerciale/de alimentație publică.

Conform prevederilor legale, acordarea tichetelor de masă este un drept, nu o obligaţie pentru angajator. Condițiile de acordare a tichetelor de masă de către angajatorii — unități private se stabilesc de aceștea în contractele colective de muncă, actele normative la nivel de unitate, contractele individuale de muncă. Condițiile de acordare a tichetelor de masă de către angajatorii — unități bugetare se stabilesc de către Guvern.

Prevederile Legii cu privire la tichetele de masă nu obligă angajatorul ca în cazul în care a decis acordarea tichetelor de masă unor salariaţi, în mod obligatoriu să le acorde tuturor salariaţilor.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ne spuneti si noua cum se poate aplica legea respectiva in tara , avand in vedere ca a fost adoptata in Republica Moldova ???
Buna seara,
Daca nu ati negociat prin CIM modul de acordare al tichetelor de masa, angajatorul le va acorda conform prevederilor CCM la nivel de unitate sau chiar a Reg Intern.
Daca nu sunt prevazute reguli in niciun document, atunci angajatorul le poate acorda oricum doreste. Tichetele de masa nu reprezinta drepturi ale salariatilor decat daca au fost negociate prin CIM. In schimb ele pot reprezenta un instrument de motivare a salariatilor.
Mai multe gasiti aici: [ link extern ] /

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare retinere bonuri Iulian iulian Iulian iulian Daca un angajat lipseste trei zile de la locul de munca pe motive medicale,angajatorul ii poate retine bonurile valorice pe toata luna ? (vezi toată discuția)
Tichete de masa adrian599 adrian599 Cum se procedeaza cu tichetele de masa, angajatorul plateste pt ele,firma este scutita de la impozit ,cine are dreptul la ele .Multumesc (vezi toată discuția)
Tichetele de masa si concediul al3_sorina al3_sorina E legal ca pentru un concediu medical ce depaseste 4 zile sa iti taie toate tichetele de masa? (vezi toată discuția)