avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Acuzat de Concurenta Neloiala, daca folosesti 2 ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Acuzat de Concurenta Neloiala, daca folosesti 2 cuvinte generale?

Buna ziua,
Sunt administratorul unei firme de servicii grafica si IT.

Tocmai am fost apelat de un avocat care mi-a spus ca facem concurenta neloiala, pentru ca folosim doua cuvinte in materialele noastre promotionale, cuvinte care sunt exact denumirea companiei lor.

Precizez ca aceste cuvinte sunt denumiri comune, si nu am reusit sa gasesc informatii daca cuvinetele sunt inregistrate la osim.
Unul dintre cuvinte face parte si din denumirea firmei noastre.

Cum putem proceda pentru a verifica daca intradevar facem concurenta neloiala, si care sunt solutiile?

Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: adriandimitriu , utilizator 12:32, 3 Ianuarie 2018
Ati fost apelat telefonic sau in scris? Nu v-a comunicat si temeiul legal?
Daca nu au drepturi de autor sau nu sunt inregistrate la OSIM trimiteti-l la plimbare.
Nu trebuie sa va bateti capul sa le cautati dvs la OSIM, cel care v-a interpelat trebuie sa demonstreze ca au drepturi asupra expresiei, cuvintelor, sintagmei respective.
Daca folositi in materialele promotionale expresia "creioane colorate " asta nu inseamna ca le faceti concurenta neloiala pe principiul ca ei fabrica creioane colorate.
Fără ca dvs. să fi oferit o informație mai exactă despre subiect., adaug la opinia anterioară cu privire la situația dvs. Doar în cazul în care folosiți o sintagmă (marcă verbală/combinată atașată unui produs sau un serviciu) cu funcția de marcă, iar acea sintagmă este înregistrată de o altă parte interesată ca marcă, atunci este o problemă. Chiar și așa, problema similarității este mult mai complicată. Am simplificat însă.

Pentru a verifica dacă sintagma adică marca verbală sau combinată este înregistrată la nivel național ca marcă, aveți la dispoziție baza de date a OSIM, cu câmpuri ușor de consultat. LINK [ link extern ] /

Dacă înregistrarea/protecția de marca verbală sau combinată este la nivel european, adică în toate statele membre ale UE, verificati la Oficiul European pentru Proprietate Intelectuala, baza de date și căutare LINK [ link extern ] /
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Decembrie 2017
Tiberiu Cazacioc MEDIASPIN SRL, Consultant proprietate industriala
Multumesc foarte frumos pentru raspuns!
Am fost apelat telefonic, azi pe la ora 12:00(sambata), si m-au amenintat ca daca nu retrag de peste tot acele cuvinte pe 1 ianuarie pornesc procesul impotriva mea.
Mi-au spus sa nu folosesc cuvintele in nicio alaturare, si ca inclusiv oferta mea de pe site este copiata de la ei, si la fel si preturiile, lucru ce nu este deloc adevarat, si este extrem de evident, daca acceseaza cineva website-urile noastre.
Compania mea se numeste F******N BRANDING SRL, iar compania lor se numeste A****NBRANDING SRL.
Ei spun ca folosesc cuvintele "amazon branding" facandu-le lor concurenta neloiala.

L-am intrebat pe avocat daca au facut trademark, sau e inregistrat acest termen de "amazon branding" la Osim, iar el a evitat sa spuna ceva concret, decat ca ei sunt inregistrati, si ca e loc pentru toata lumea, si ca nu vor sa ne distruga afacerea, din acest motiv au apelat pe cale amiabila acum.

Noi am folosit in cateva articole, si postari in social media propozitii de genu: Cumpara serviciile noastre de branding amazon etc.

Eu consider ca, daca e sa fie o problema cu acesti termeni, singurii care se pot plange cu adevarat ar putea fi cei de la amazon, ca ne folosim de numele lor.
Chiar si in acest caz, noi folosim numele lor, ca sa specificam serviciile oferite.

Astept pareri cu interes!
Parerea mea este ca in data de 3 ianuarie sa va faceti un drum la OSIM si sa inregistrati la prima ora termenii respectivi pe firma dvs si apoi sa asteptati avocatul respectiv sa va dea in judecata.

Daca va mai streseaza eu zic sa il si inregistrati si sa ii puneti in vedere, ulterior, ca ati depus la parchet o sesizare pentru infractiunea de santaj si sa caute singur prin codul penal care sunt pedepsele.

De fapt nici nu trebuie sa va deplasati, puteti depune chiar in seara asta o cerere on-line.
[ link extern ]
Multumesc foarte frumos pentru raspuns!

Pornim procesul de inregistrare al acelor cuvinte la OSIM.
Exista o modalitate prin care se poate verifica daca au pornit cumva ei inregistrarea inaintea noastra?

In urmatorul paragraf la ce se referea cei de la inregistrare marci?
"Din ziua depunerii cererii de înregistrare marca dumneavoastră beneficiază de protecţie provizorie care devine definitivă odată cu eliberarea certificatului."

Daca cineva depune cererea azi, este deja protejat?

Multumesc din nou!

Alte discuții în legătură

Inregistrare marca similara (sua) + varianta ieftina Vlad771 Vlad771 Buna As dori sa stiu daca imi recomandati sa fac inregistrarea marcii. Daca sunt ceva riscuri in cazul de fata? Sa zicem ca marca inregistrata din SUA se ... (vezi toată discuția)
Inregistrare marca Andreea.B Andreea.B Buna ziua, Seful meu vrea sa inregistram o marca la OSIM. Marca ar trebui sa fie formata dintr-un cuvant si un element figurativ albastru. Marca ar trebui ... (vezi toată discuția)