avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 217 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Care sunt pasii pentru extinderea unei marci nationale ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Care sunt pasii pentru extinderea unei marci nationale OSIM intr-una internationala? Prioritatea 6 luni - Protocol de la Madrid. Lipsa nr international inregistrare (IRN) la marci nationale OSIM necesar extinderii online pe WIPO. Apelare la consilieri?

Buna ziua,

Am depus acum 5 luni cerere pentru inregistrare marca combinata (text + logo) la OSIM, iar aceasta pare sa fie aprobata (Stare legala: Decizie de admitere la inregistrarea marcii).

Inca de la depunerea cererii de inregistrare nationala intentionam sa o extind atat la nivelul Uniunii Europene EU (EM), cat si la nivelul Statelor Unite (US); insa pentru asta parea sa fie necesare mai multe mii de euro. Eram familiarizat cu faptul ca am prioritate 6 luni de zile, conform Protocolului de la Madrid, pentru a inregistra trademark-ul in orice stat membru (114 tari), iar indiferent daca inregistreaza in astea 6 luni cineva dupa mine un trademark identic sau similar, eu voi avea prioritate.

Nisa in care operez este una foarte competitiva, iar disponibilitatea numelor/brandurilor ce pot avea tangenta cu produsul vandut este limitata, motiv pentru care l-am si inregistrat - marca "A B" pe clasa Nice X

Problema vine ca ulterior, la o luna am descoperit ca exista un concurent in Australia care a inregistrat marca similara cu a mea cu 10 luni inainte s-o inregistrez eu, cuvintele scrise invers: "B A" tot pe clasa Nice X, insa doar text si doar la nivelul lui national, pierzand dreptul la prioritate.

Amandoi concuram cu un produs aproape identic, aceeasi piata internationala.

De asemenea, in cazul in care va conta in cele ce urmeaza, eu am aplicat la OSIM pentru marca "A B", completand si rubrica cu traducerea logo-ului in limba romana (mai era pe logo o fraza cu cateva cuvinte), iar OSIM mi-a inregistrat trademark-ul nu pentru "A B" ci pentru "A B ### #### ####" adica marca dorita de mine + ce alte cuvinte mai erau pe logo.
Nu stiu daca acest lucru ma avantajeaza sau dezavantajeaza in cele ce urmeaza:

La doua luni am observat in baza de date WIPO ca concurentul din Australia a aplicat din nou pentru trademark la nivel national (de data asta punand si el logo+text), tot pe aceeasi clasa X, dar 4 zile dupa ce am depus eu la nivel national - deci as fi avut prioritate internationala de aplicare in fata lui.
Banuiesc ca aplicase din nou pentru trademark national cu scopul extinderii la nivel international si ca sa aiba prioritate, pentru ca a aflat de mine ca si eu concuram pe piata cu un produs numit similar.

La trei luni abia am vazut in baza de date internationala WIPO, abia atunci s-a actualizat, ca respectiva firma din Australia a aplicat fix la o luna dupa ce am aplicat eu, pentru un nou trademark national, insa de data asta pe clase diferite: Y,Z (care au tot tangenta cu produsul si alte cateva produse pe care le vand).
La 2-3 zile de la noua aplicare nationala, au aplicat si pentru trademark international in EM (EU) si US prin WIPO

Deci ca sa rezum:
Am aplicat pentru marca "A B", OSIM mi-a inregistrat "A B ### ### ####", unde ### sunt celelalte cuvinte aflate pe logo (le putem spune si slogan), pentru clasa X.
Firma concurenta din Australia avea trademark pe aceeasi clasa X dar doar national si doar text pentru "B A", vechi de 1 an de zile. Afland de mine a aplicat pentru logo national compus (logo+text) la 4 zile dupa ce am aplicat eu, tot pe clasa X. (probabil in scopul extinderii internationale).
La o luna mai tarziu a aplicat din nou pentru "B A" national Australia dar pe clasele Y,Z si peste inca 2-3 zile (la o luna si 4 zile de cand am aplicat eu) pentru "B A" international EM + US prin WIPO.

Desi inca n-au trecut inca 6 luni pentru ei, in baza de date WIPO trademark-ul lor international apare "registered" si nu filed sau in examinare, in timp ce al meu e gasibil in TMview si apare ca filed, DAR nu stiu de ce nu apare in baza de date WIPO.

1. Doresc sa imi extind trademark-ul in EU (EM) si US prin WIPO. Am incercat sa fac acest lucru de pe site-ul lor folosind aplicatia online "E-Subsequent Designation" www3.wipo.int/osd , dar nu imi recunoaste IRN-ul (international registration number / numarul de inregistrare al marcii). Am observat ca numarul meu de inregistrare e sub forma M 2016 0####, iar IRN-urile sunt doar sub forma de cifre. Al meu inseamna ca este nr. de inregistrare depozit si banuiesc ca n-o sa-mi elibereze un nr de inregistrare marca pana nu e finalizat totul, insa fara acel IRN cum pot eu folosi prioritatea de 6 luni cf. Protocolului de la Madrid?

1.a De ce nu a furnizat OSIM un numar de inregistrare conform international ce poate fi folosit pentru extindere folosind portalul online WIPO?

1.b Cum pot afla numarul meu de inregistrare internationala a marcii, acel IRN?

1.c M-am mai documentat si pare ca ar trebui sa cer inregistrarea internationala prin WIPO, prin intermediul oficiului local - OSIM in cazul acesta. Dar nu e cam lunga abordarea asta? Nu implica trimiterea fizica a documentelor prin curierat? Nu se poate electronic sa se faca folosind acel IRN?

1.d Am observat aceste taxe ([ link extern ] ):
i) Pentru cereri care invoca o prioritate, depunerea documentelor de invocare a prioritatii
ii) Transmiterea cererii internationale de inregistrare sau de reinnoire a marcii de la O.S.I.M., la Biroul International al O.M.P.I.
Acestea sunt cele necesare? Iar la pct. i), e valabila doar prima taxa - cea "odata cu depunerea cererii" sau si cea de "3 luni de la depunerea cererii"?

2. Care sunt pasii pentru extinderea unei marci dintr-una nationala OSIM intr-una internationala (EU/EM + US), cu incocarea prioritatii marcii anterioare inregistrate national?

3. Odata primita cererea mea de trademark international, care credeti ca sunt sansele ca marca mea "A B ### ### ###" pe clasa X sa o anuleze pe marca lor "B A" pe clasele Y,Z aflate in concurenta directa pe aceleasi piete, inregistrata la o luna dupa a mea, ca prioritate? Tin sa mentionez ca si eu am vandut in toata lumea un numar semnificativ din produsul cu marca inregistrata solicitata.

3.a Ce inseamna daca marca lor apare pe WIPO ca "registered"? Daca vin eu invocand prioritate, exista sansa ca a lor sa fie re-examinata?
3.b Este necesara o opozitie din partea mea?

4. Am observat ca pentru a inregistra o marca prin EUIPO pe EM(EU) taxa ar fi de 850 euro pt o clasa; Iar in Statele Unite (US) taxa ar fi undeva la 642 euro. Insa inregistrand ca si extindere prin WIPO pe ambele deodata, taxa ar fi de 1480 euro. La care poate se mai adauga taxele OSIM (daca e obligatoriu sa trec prin ei pentru extindere), in valoare de 119 euro (cerere invocare prioritate + transmitere cerere internationala de la osim la wipo).
Deci in total ar fi 1,599 euro pentru extindere o marca pe o clasa.
In acest context, aveti idee ce preturi/oferte sunt practicate de firmele de consiliere ce faciliteaza inregistrarea de trademark-uri?

5. Este necesara apelarea la consilieri cu experienta in marci inca de la procesul de inregistrare/extindere? Ce avantaje i-ar recomanda? Sau doar apelarea la expertiza specializata in cazul in care apare o opozitie din partea firmei concurente si pentru monitorizarea si protejarea marcii in viitor? De regula, daca merg cu ei pentru inregistrare/extindere, gestionarea eventualelor opozitii si precizari e inclus de regula in pret, nu?

5.a In cazul in care apelez la consilieri in domeniul trademark-urilor, acestia pot depune demersuri pe plan international pentru combaterea trademark-ului concurent care nu are prioritate in fata mea, nu?

6. Ce firme / case de avocatura specializate pe protectie si monitorizare de trademark-uri imi recomandati? (trimiteti mesaj privat)

7. Ma gandeam de ceva timp sa-mi imbunatatesc/upgradez design-ul logo-ului, sa-l re-branduiesc pentru a ma diferentia detasat de concurenta si sa ies clar eu in evidenta ca si produsul cel mai calitativ. Pentru asta ma gandeam sa inregistrez inca un trademark combinat (logo+text) national insa pe o alta clasa: W , pentru a include nu numai produsul comercializat actual, insa si cateva pe care doresc sa le lansez - pentru a le proteja si pe acelea), iar apoi sa-l extind similar insa nu doar in EM (EU) + US, ci si in AU.

7.a Firma concurenta din australia are trademark "B A" in clasa X, iar cerere acum de trademark in clasa Y si Z pe care eu nu le pot combate ca prioritate in AU pentru ca a mea marca "A B" e tot pe clasa X cum ei aveau deja de 10 luni la data aplicarii mele. Credeti ca aplicand pe clasa W cum voi aplica in EM (EU) si US, voi avea sanse sa mi se inregistreze marca "A B" si in Australia (AU)?

Va multumesc pentru timpul si sprijinul acordat si astept cu mare interes feedback din partea dvs.

Cu stima si respect,
Cristian


Ultima modificare: Duminică, 5 Martie 2017
Cristian_A, utilizator

Alte discuții în legătură

Trademark . insemnul "tm". legislatie si protectie avas76 avas76 Buna ziua. As dori sa lansez un produs nou pe piata si as dori sa imi protejez denumirea ,logo-ul si sloganul . Stiu ca exista varianta de marca inregistrata ... (vezi toată discuția)
Folosirea fara drept a unei marci ContSters145250 ContSters145250 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati inurmatoarea problema: Detinem o marca inregistrata la OSIM din 2007 iar acum cateva saptamani am descoperit faptul ca un ... (vezi toată discuția)
Trademark mickyyy mickyyy Buna ziua, Am urmatoarea situatie: am infiintat o firma care in mare are acelasi obiect de activitate cu o alta companie din SUA. Serviciile si produsele ... (vezi toată discuția)