avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 303 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Poziția avocatului poporului față de internarea ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Poziția avocatului poporului față de internarea nevoluntară este neconcordantă cu fișa postului. Avocatul poporului trebuie să apere interesul cetățeanului, nu să-l interpeteze.

Avocatul Poporului a transmis punctul său de vedere cu Adresa înregistrată la Curtea Constituţională cu nr. 8.726 din 27 septembrie 2016, prin care apreciază că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată. Arată că internarea nevoluntară, ca măsură de ocrotire de drept privat, are ca scop protecţia persoanei cu tulburări psihice, în interes propriu, precum şi în interesul familiei şi al societăţii. Această măsură nu are caracter de sancţiune, ci de ocrotire, neavând niciun efect cu privire la capacitatea civilă a persoanei fizice. Tulburarea psihică trebuie să fie dovedită în faţa autorităţii naţionale competente, dovada făcându-se printr-o expertiză medico-legală. Mai mult, tulburarea psihică trebuie să aibă un caracter sau o amploare de natură a legitima internarea, care nu se poate prelungi în mod valabil în cazul în care acea tulburare nu mai persistă. Prin urmare, controlul exercitat de instanţa de judecată cu privire la propunerea de încetare a condiţiilor care au impus internarea nevoluntară reprezintă tocmai o garanţie a respectării libertăţii persoanei fizice şi o aplicare a principiului simetriei, în temeiul căruia dacă internarea nevoluntară a avut loc în baza unei hotărâri a instanţei, atunci şi încetarea acestei măsuri poate fi dispusă prin decizia aceluiaşi organ judiciar. În plus, persoana aflată în procedura de internare nevoluntară poate părăsi unitatea spitalicească, dacă există decizia comisiei sau hotărârea instanţei de judecată competente. Pe cale de consecinţă, se consideră că nu sunt încălcate prevederile constituţionale invocate.


”Tulburarea psihică trebuie să fie dovedită în faţa autorităţii naţionale competente, dovada făcându-se printr-o expertiză medico-legală.”

Tulburarea psihică trebuie să fie dovedită de către persoana care propune internarea nevoluntară, nu de către persoana vizată.
Persoana vizată nu este obligată să se supună expertizei psihiatrice, întrucât nu se află sub tutelă din oficiu.
La judecare, fiind obligatorie participarea procurorului, este incident art. 184 din Codul de Procedură Penală; drept consecință, până la soluționarea cauzei penale se suspendă efectuarea expertizei psihiatrice.
Concluzie: Expertiza psihiatrică este lovită de nulitate absolută, iar internarea nevoluntară este abuzivă.
Ultima modificare: Luni, 1 Ianuarie 2018
ContSters396991, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~
Poate ca se gandeste la un eventual abuz?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
În penal internarea nevoluntara se poate face prin obligarea de către instanța.
Poliția își dă sprijinul pentru efectuarea expertizei medico-legale psihiatrice.
În principal, scopul internării il constituie efectuarea expertizei medico-legale psihiatrice.
Persoana cu problemele respective nu este obligată să dovedească ca este bolnavă.
Cel mai adesea sustin si se apără ca sunt sănătoși mintal.
~ Conținut șters la cerere ~
Persoana cu ”problemele respective” nu este obligată să dovedească că nu este bolnavă.

Dacă este vorba de un pericol, implicit este vorba și de o faptă penală (sau măcar o tentativă) din care să se deducă starea de pericol. De asta spuneam că expertiza psihiatrică ar trebui să fie suspendată până la soluționarea cauzei penale, printr-o hotărâre penală definitivă.
Ultima modificare: Duminică, 7 Ianuarie 2018
trandafir2, moderator

Alte discuții în legătură

Poate o persoană să fie internată la psihiatrie împotriva voinței sale? ContSters396991 ContSters396991 1. Poate o persoană să fie internată nevoluntar la psihiatrie, la solicitarea familiei sale, pe fondul unui conflict familial? 2. Poate o persoană să ... (vezi toată discuția)
Dacă internarea nevoluntară într-o instituție medicală nu este considerată sancțiune, cum se poate deduce aceasta din durata pedepsei? ContSters396991 ContSters396991 E [i]logic[/i] așa ceva? Art.184, Codul de Procedură Penală (28) Perioada în care suspectul sau inculpatul a fost internat într-o instituţie de ... (vezi toată discuția)
Unde si cum contest un act (necomunicat) emis de comisia de expertiza medico-legala psihiatrica eusaisapte eusaisapte un procuror a introdus in instanta judecatoreasca o actiune de internarea mea nevoluntara, cf. art. 184 (6) din CPP. Nu pot aprecia daca procurorul are sau ... (vezi toată discuția)