avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 487 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea Poate o persoană să fie internată la psihiatrie ...
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

Poate o persoană să fie internată la psihiatrie împotriva voinței sale?

1. Poate o persoană să fie internată nevoluntar la psihiatrie, la solicitarea familiei sale, pe fondul unui conflict familial?

2. Poate o persoană să fie internată nevoluntar la psihiatrie doar pe baza declarațiilor altor persoane?

3. Poate o persoană să fie internată nevoluntar la psihiatrie pentru faptul că a fost îngrijită ori spitalizată în trecut la psihiatrie?

4. Poate fi sancționată cu privare de libertate o persoană care nu a săvârșit o faptă penală?

5. Poate un diagnostic dat de medicii psihiatri să fie temeiul privării de libertate a unei persoane?

6. Poate fi stabilită durata și locația detenției unei persoane care a săvârșit o faptă penală după alte criterii decât cele penale?

7. Poate fi sancţiunea privativă de libertate de altă natură decât cea penală?

8. Poate fi sancțiunea privativă de libertate de natură medicală?

9. Este internarea la psihiatrie o sancțiune privativă de libertate, în cazul în care este nevoluntară?

10. Se justifică solicitarea expertizării psihiatrice în cazul în care persoana își exercită dreptul la tăcere în cursul audierii?

11. Are dreptul o persoană să refuze expertizarea psihiatrică solicitată de un organ judiciar?

12. Are dreptul un organ judiciar să constrângă sau să amenințe cu internarea la psihiatrie o persoană pentru a obține declarații/mijloace de probă?

13. Este constrânsă persoana în cazul în care la obținerea consimțământului nu se acceptă refuzul acesteia de a fi expertizată psihiatric?

14. Are dreptul un pacient să refuze sau să oprească o intervenție medicală/administrarea unui tratament?
Cel mai recent răspuns: ContSters396991 , utilizator 11:50, 20 Iulie 2016
1-Procedura internarii persoanei cu tulburari psihice intr-o unitate medicala de specialitate,este prevazuta concret intr-un ansamblu de norme si reguli avand drept scop internarea, din considerente medicale, a unei persoane cu tulburari psihice intr-o unitate de psihiatrie, pentru a fi supusa unor proceduri de diagnostic si de tratament.
Internarea poate fi voluntara sau nevoluntara.
Procedura de internare nevoluntara se aplica numai dupa ce toate incercarile de internare voluntara au fost epuizate si in conditiile in care un medic psihiatru abilitat, concluzioneaza ca persoana sufera de o afectiune/tulburare psihica, apreciaza ca
1- din cauza acelei tulburari psihice exista pericolul iminent de vatamare pentru sine sau pentru alte persoane;
2- in cazul unei persoane suferinde de o tulburare psihica grava si a carui discernamant/ judecata este afectata, neinternarea ar putea antrena o grava deteriorare a starii sale de sanatate ,sau ar impiedica sa i se acorde tratamentul adecvat.
Internarea nevoluntara se realizeaza numai in spitale de psihiatrie care au conditii adecvate pentru ingrijiri de specialitate in conditii specifice.
Solicitarea internarii nevoluntare a unei persoane se poate face de catre:
a) medicul de familie sau medicul specialist psihiatru care are in ingrijire persoana;
b) familia persoanei;
c) reprezentantii serviciilor abilitate ale administratiei publice locale;
d) reprezentantii politiei, jandarmeriei, parchetului sau ai pompierilor.
Motivele solicitarii internarii nevoluntare se certifica sub semnatura de catre persoanele/
autoritatile menţionate, cu specificarea propriilor date de identitate, descrierea circumstantelor care au condus la solicitarea de internare nevoluntara, a datelor de identitate ale persoanei in cauza si a antecedentelor medicale cunoscute.
2-Da
3-Daca afectiunea persista sau s-a agravat,persoana poate fi internata in unitate de profil
4-Masura privativa de libertate intra in competenta anumitor autoritati,care in cazuri motivate ,
pot dispune internarea in unitati medicale specializate a persoanelor suferinde de anumite afectiuni psihice
5-Diagnosticul acordat de medicii de specialitate pot contribui pe langa alti factori la decizia de institutionalizare in unitate medicala a unei persoane suferinda de afectiuni psihice
6-Sunt probleme distincte cele referitoare la afectiunile psihice ,masurile care se pot dispune impotriva persoanelor care sufera de probleme psihice , durata și locația detenției unei persoane care a săvârșit o faptă penală
Durata detentiei este dispusa de catre instanta de judecata
Locatia detentiei este hotarata de catre autoritatea penitenciarelor
7-Privarea de libertate trebuie sa rezulte dintr-o hotarare pronuntata conform legii,ceea ce presupune ca aceasta nu trebuie sa fie conforma numai cu dreptul intern, ci si cu prevederile Conventiei europene.
Astfel, o hotarare judecatoreasca prin care se dispune unei persoane sa faca sau sa nu faca ceva poate fi contrara art. 5 din conventie,daca presupune o ingerinta in dreptul la viata privata care nu este conforma cu criteriile prevazute de art. 8 parag., 2 din Conventia europeana sau daca impune unei persoane sa se autoincrimineze.
Masura privativa de libertate isi gaseste aplicabilitatea in materia arestarii unei persoane in vederea aducerii acesteia in fata unei instante datorita neprezentarii acesteia in ciuda mai multor somatii transmise, incarcerarea ca urmare a neplatii unei amenzi penale, internarea pentru efectuarea unui control psihiatric dispus de instanta.
Mai poate fi dispusa masura privativa de libertate în temeiul art. 5 parag. 1 lit.
b) pentru nerespectarea interdicţiei de a depăşi o anumită limită teritorială, refuzul de a sesupune unei analize a sângelui sau unei examinări medicale dispuse de către o instanţă

Se mai poate dispune masura privativa de libertate in cazul dispunerii aducerii cu mandat a persoanei in fata organului de urmarire penala sau a instantei, revocarii sau suspendarii conditionate sau sub supraveghere a executarii pedepsei, revocarii executarii pedepsei la locul de munca, internarii in vederea efectuarii expertizei psihiatrice obligatorii,inlocuirii amenzii penale cu pedeapsa inchisorii, inlocuirii masurii obligarii de a nu parasi localitatea cu masura arestarii preventive in cazul nerespectarii cu rea-credinta a obligatiilor impuse, revocarii liberarii provizorii in cazul nerespectarii cu rea-credinta a obligatiilor impuse,revocarii masurii amanarii sau intreruperii executarii pedepsei in cazul nerespectarii cu rea-credinta a obligatiilor impuse
8-Da
9-Masura internarii in unitate medicala specializata se dispune pentru diagnosticul si tratamentul persoanei,eventual pentru protejarea acesteia impotriva eventualelor actiuni ce pot cauza prejudicii pentru sine sau pentru altii
10-In situatia in care circumstantele care determina audierea persoanei impun clarificarea starii de sanatate a acesteia,este temeinica si legala dispunerea expertizei psihiatrice
11-Are dreptul sa refuze expertiza psihiatrica,dar este in interesul acestuia sa efectueze expertiza care eventual poate concluziona aspecte favorabile persoanei
12-Legal nu exista dispozitie in vigoare care sa permita efectuarea de acte sau actiuni de constrangere impotriva persoanelor aflate in cercetare
13-Este mult prea complicata expunerea dv
în cazul în care la obținerea consimțământului nu se acceptă refuzul acesteia de a fi expertizată psihiatric

Persoana are dreptul fie sa dea fie acordul fie refuzul pentru expertizare
14-Daca pacientul are probe rezonabile ca interventia medicala/administrarea unui tratament ii pot cauza prejudicii de sanatate,poate refuza aplicarea tratamentului medical
1. Legea la care faceți referire prevede la Art.56 că familia persoanei are dreptul să solicite evaluarea psihiatrică a unuia din membrii ei, însă la Art.14 al aceleiași legi conflictele familiale nu se iau în considerare de către medicul psihiatru; deci pe fondul unui conflict familial nu se poate solicita evaluarea psihiatrică a unuia din membrii familiei întrucât conflictul familial nu poate fi temeiul solicitării unei evaluări psihiatrice. Dacă familia solicită evaluarea psihiatrică a unuia din membrii ei, tot familia ar trebui să dovedească că motivele invocate în solicitare sunt reale. Nu persoana pentru care se solicită evaluarea psihiatrică trebuie să dovedească că motivele invocate de familie sunt ireale, deoarece solicitarea nu-i aparține. Așadar persoana nu trebuie să se supună evaluării psihiatrice.
Are dreptul o persoană să refuze internarea nevoluntară solicitată de către familia sa, dacă solicitarea este făcută pe fondul unui conflict familial și în lipsa unor dovezi concrete?
2. Poate o persoană să fie internată nevoluntar la psihiatrie doar pe baza declarațiilor altor persoane?
Sunt declarațiile altor persoane mijloace de probă dacă nu este dovedită veridicitatea lor?
3. Poate o persoană să fie internată nevoluntar la psihiatrie doar pentru faptul că a fost îngrijită ori spitalizată în trecut la psihiatrie?
4. Poate fi sancționată cu privare de libertate o persoană care nu a săvârșit o faptă penală? Cine are competența să judece și aplice sancțiunea privativă de libertate unei persoane care nu a săvârșit o faptă penală?
5. Întrucât Constituția României prevede clar că ”sancţiunea privativă de libertate nu poate fi decât de natură penală”, poate un diagnostic dat de medicii psihiatri să fie temeiul privării de libertate a unei persoane?
6. Poate fi stabilită durata și locația detenției unei persoane care a săvârșit o faptă penală după alte criterii decât cele penale? Au dreptul medicii psihiatri să dispună durata internării nevoluntare a unei persoane?
7. Poate fi sancţiunea privativă de libertate de altă natură decât cea penală? Poate fi sancțiunea privativă de libertate una care nu este prevăzută de Codul Penal?
8. Poate fi sancțiunea privativă de libertate de natură medicală? Poate fi sancționată o persoană pentru o faptă penală necomisă?
9. Este internarea la psihiatrie o sancțiune privativă de libertate, în cazul în care este nevoluntară?
10. Se justifică solicitarea expertizării psihiatrice pentru că persoana își exercită dreptul la tăcere în cursul audierii?
13. Este constrânsă persoana dacă la solicitarea consimțământului nu i se acceptă refuzul? Se poate emite un mandat de aducere în scopul prezentării la comisia medico-legală psihiatrică?
14. Are dreptul un pacient să refuze sau să oprească o intervenție medicală/administrarea unui tratament, asumându-și în scris răspunderea pentru decizia sa, fără a fi obligat să probeze că intervenția medicală îi poate cauza prejudicii de sănătate?
15. Există posibilitatea de a contesta solicitarea evaluării psihiatrice, pe cale legală, înainte de a se da curs acesteia?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bolnav de schizofrenie foarte violent Konstantyn86 Konstantyn86 Am in casa un bolnav de schizofrenie cu multiple internari (anul acesta a fost internat de 7 ori de la Paste si pana acum) . Acest bolnav isi ia tratamentul ... (vezi toată discuția)
Dacă internarea nevoluntară într-o instituție medicală nu este considerată sancțiune, cum se poate deduce aceasta din durata pedepsei? ContSters396991 ContSters396991 E [i]logic[/i] așa ceva? Art.184, Codul de Procedură Penală (28) Perioada în care suspectul sau inculpatul a fost internat într-o instituţie de ... (vezi toată discuția)
Bolnav psihic doichitahorescu doichitahorescu As dori sa aflu cum poate fi internata o ruda cu boala psihica dar cu discernamantul neafectat, care se opune internarii intr-un spital de boli nervoase. ... (vezi toată discuția)