Am in casa un bolnav de schizofrenie cu multiple internari (anul acesta a fost internat de 7 ori de la Paste si pana acum) . Acest bolnav isi ia tratamentul cand vine acasa dupa ce este eliberat din spitalul de psihiatrie dar consuma si cantitati mari de alcool (5-6 litri de bere pe zi) si cafea (cate 5 cafele pe zi sau mai multe) , care nu sunt indicate impreuna cu tratamentul . Dupa vreo saptamana de cand este eliberat incepe sa fie agresiv cu membrii familiei (limbaj si amenintari) iar cam la o luna devine violent si face scandal (de fiecare data sare la bataie la membrii familiei inventand diferite motive) acest lucru ducand la internarea sa . Aceasta persoana este un pericol si pentru persoanele care nu apartin familiei sale , fiind foarte violent si facand scandal in urma consumului de alcool .
Familia a incercat sa-i propuna sa se mute , acceptand sa-i plateasca chiria si celelalte necesare traiului personal , dar nu doreste sa accepte acest lucru fiind chiar foarte violent la aceasta propunere .
Am incercat prin intermediul procuraturii sa il obligam sa paraseasca domiciliul si sa fie internat pentru un termen mai lung intr-un centru de psihiatrie (numai stiu ce articol a invocat taica-miu) , dar raspunsul a fost ca nu se poate pentru ca nu a comis fapte penale.
Stiu ca se poate lua ordin de restrictie impotriva acestei persoane , dar acest lucru nu inseamna o protectie totala si pentru ceilalti din jur care vor intra in contact cu el . Este o persoana bolnava care doar intr-un centru de tratament , unde nu se poate consuma alcool , poate fi tinuta sub control .
As vrea sa stiu cum se poate lua un ordin de restrictie impotriva acestei persoane si daca se poate cum poate fi internata pentru mai mult timp intr-un centru de psihatrie , aceasta persoana fiind un pericol public pentru cei din jur in urma consumului de alcool .
Va multumesc anticipat .
In cazul persoanelor care sufera de afectiuni psihice care se manifesta si prin violenta si agresivitate,pentru protejarea persoanei in cauza dar si a tertilor apartinatori sau altii,exista procedura internarii voluntare sau nevoluntare
Cum in cazul dv persoana refuza internarea voluntara,ramane sa desfasurati demersuri pentru parcurgerea procedurii nevoluntare care se aplica numai dupa ce toate incercarile de internare voluntara au fost epuizate si in conditiile in care un medic psihiatru , constata si consemneaza ca persoana sufera de o tulburare psihica, apreciaza ca:
1-datorita tulburari psihice exista pericolul iminent de vatamare pentru sine sau pentru alte persoane;
2-persoana este suferinda de o tulburare psihica grava care genereaza afectarea comportamentului /diminuarea judecatii acesteia iar neinternarea ar putea favoriza deteriorarea starii sale de sanatate sau ar impiedica acordarea tratamentul medical adecvat. Internarea nevoluntara se realizeaza numai in unitati =spitale de psihiatrie care au conditii adecvate pentru ingrijiri de specialitate .
Solicitarea internarii nevoluntare a unei persoane se poate face de catre:
1- medicul de familie sau medicul specialist psihiatru care are in evidenta/ingrijire persoana;
2- familia persoanei;
3- reprezentantii serviciilor abilitate ale administratiei publice locale;
4- reprezentantii politiei, jandarmeriei, parchetului sau ai pompierilor.
Motivele solicitarii internarii nevoluntare se certifica sub semnatură de catre persoanele mentionate, cu specificarea propriilor date de identitate, descrierea circumstantelor care au condus la solicitarea de internare nevoluntara, a datelor de identitate ale persoanei suferinde si a antecedentelor medicale cunoscute.
Puteti contacta inclusiv serviciul specializat din primarie care are in competenta protectia persoanelor varstnice,si autoritatea pentru protectia copilului care detine compartiment distinct competent sa analizeze si sa solutioneze astfel de cazuri
Alcoolic
putintica_rabdare
Exista vreo procedura juridica prin care sa poti obliga o ruda alcoolica sa se interneze intr-un centru de dezalcoolizare sau intr-un camin de batrani? (vezi toată discuția)