avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... alcoolic
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

alcoolic

Exista vreo procedura juridica prin care sa poti obliga o ruda alcoolica sa se interneze intr-un centru de dezalcoolizare sau intr-un camin de batrani?
Cel mai recent răspuns: ategro , utilizator 13:07, 19 Noiembrie 2015
Din pacate nu exista o lege in Romania prin care il poti interna intr-un centru de dezalcoolizare, eventual :

Legea 487/2002 - Sectiunea a 2-a: Internarea nevoluntara
Art. 45:
"O persoană poate fi internată prin procedura de internare nevoluntară numai dacă un medic psihiatru abilitat hotărăşte că persoana suferă de o tulburare psihică şi consideră că:
a) din cauza acestei tulburări psihice există pericolul iminent de vătămare pentru sine sau pentru alte persoane;
b) în cazul unei persoane suferind de o tulburare psihică gravă şi a cărei judecată este afectată, neinternarea ar putea antrena o gravă deteriorare a stării sale sau ar împiedica să i se acorde tratamentul adecvat."

Precizarea ca o persoana poate fi internata non-voluntar daca isi pune in pericol propria viata (exemplu: ameninta cu suicidul sau are o tentativa de suicid) este foarte importanta, intrucat putini oameni stiu ca pot cere internarea non-voluntara a unei persoane (ex. membru al familiei) care sufera de depresie severa si care prezinta ganduri sucidare sau chiar tentative de suicid, insa refuza internarea.

Art. 47:
" (1) Solicitarea internării nevoluntare a unei persoane se realizează de către:
a) medicul de familie sau medicul specialist psihiatru care are în îngrijire această persoană;
b) familia persoanei;
c) reprezentanţii serviciilor abilitate ale administraţiei publice locale;
d) reprezentanţii poliţiei, jandarmeriei, parchetului sau ai pompierilor.
(2) Motivele solicitării internării nevoluntare se certifică sub semnătură de către persoanele menţionate la alin. (1), cu specificarea propriilor date de identitate, descrierea circumstanţelor care au condus la solicitarea de internare nevoluntară, a datelor de identitate ale persoanei în cauză şi a antecedentelor medicale cunoscute."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intenare in spital bolnav psihic ella2010 ella2010 va rog sa-mi spuneti cum as putea proceda pentru a interna un bolnav psihic [Bipolara] intr-un centru de boli cronice. ,familia nu-l mai poate stapani si nu ... (vezi toată discuția)
Bolnav de schizofrenie foarte violent Konstantyn86 Konstantyn86 Am in casa un bolnav de schizofrenie cu multiple internari (anul acesta a fost internat de 7 ori de la Paste si pana acum) . Acest bolnav isi ia tratamentul ... (vezi toată discuția)
Lămuriți-mă și pe mine în privința unor texte de lege ContSters396991 ContSters396991 ”Procedura de internare nevoluntara se aplica numai dupa ce toate [b]incercarile de internare voluntara[/b] au fost epuizate.” Internarea realizată prin ... (vezi toată discuția)