O societate comerciala are in proprietate un imobil si il inchiriaza unei terte persoane fizice sau juridice pentru o perioda lunga de timp .
Contractul de inchiriere poate contine si o clauza prin care acesta sa continue si in cazul in care firma se dizolva sau falimenteaza ?Practic daca se schimba proprietarul imobilului!Se poate din punct de vedere juridic asa ceva?
inchirierea este opozabila tertilor, pe toata durata de desfasurare a contractului de inchiriere, numai in cazul in care contractul de inchiriere este inscris in cartea funciara sau dac are data certa, iar data certa este anterioara datei la care tertul a dobandit dreptul de proprietate asupra bunului inchiriat.
pt a fi inscris in cartea funciara, contractul de inchiriere trebuie incheiat pe minim 3 ani.
deci, daca incheiati un contract de inchiriere pe mai mult de 3 ani il puteti inscrie in cartea funciara si este opoziabil oricarui tert dobanditor al imobilului, care va fi obligat sa respecte locatiunea in conditiile contractului initial.
in ce priveste existenta unei clauze contractuale, nu cred ca ea poate produce efecte fata de terti daca nu sunt respectate conditiile pe care le-am expus mai sus.
Este o imposibilitate ,a impune o prevedere contractuala ca o entitate care nu mai exista sa fie obligata sa continue sa mai fie parte intr un raport juridic de inchiriere.Situatia cu schimbatul proprietarului ,depinde de prevederile convenite initial in contractul de inchiriere
nu cred ca se punea problema ca firma care nu mai exista sa continue sa fie parte intr-un raport juridic. problema era care este modalitatea prin care contractul de inchiriere sa produca efecte fata de tertii dobanditori ai bunului inchiriat.