avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 783 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Fotografii cu minori
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Fotografii cu minori

Buna ziua,

Va supun atentiei urmatorul subiect. Avem acceptul de a folosi pentru site-ul nostru cateva fotografii din arhiva personala a unei persoane fizice. Problema este ca dorim sa folosim si cateva fotografii ce au ca subiecte copii imbracati in constume nationale.
Intrebarea mea este : le putem folosi, fara acordul parintilor acelor copii (minori)? Repet: avem acordul fotografului (amator).

Site-ul va avea printre altele scop promotional si explicativ al produselor noastre. Ma puteti indruma catre o lege despre publicitate si fotografii publicitare?

Cu mii de multumiri, fotocami
Cel mai recent răspuns: fotocami , utilizator 09:46, 10 Februarie 2006
Asa, fara sa ma documentez, as zice ca iti trebuie autorizatia parintilor. Trebuie respectat dreptul la imagine.
Banuiam acest lucru, dar as dori totusi un raspuns documentat. Daca precizez pe site "Fotografie din arhiva personala a lui X... 3 ma ajuta cu ceva?

Ar fi foarte interesant daca ne-ati trimite un link la una dintre fotografii. Doar ca sane dam seama despre ce gen de fotografii vorbiti. Lucrurile pot fi interpretate in mod diferit, dupa cum fotografia in cauza are in centru copilul cu pricina sau se focalizeaza pe un al subiect. Adica, in momentul in care cineva face o poza la o strada plina cu oameni, nu trebuie sa ceara acordul tuturor celor care treceau pe strada pentru a publica poza.

Altfel insa, daca fotografia in cauza are drept unic subiect copilul, atunci este posibil ca parintii sa isi exprime acordul cu privire la publicarea fotografiei. Cat despre "fotografii din arhiva personala a...", ar trebui sa aveti acordul persoanei cu arhiva respectiva. Dar acest lucru nu va scuteste de acordul parintilor, in cazul in care fotografiile prezinta si alte persoane in afara copiilor persoanei in cauza.
Buna ziua,

Va multumesc pentru mesaj. In primul rand, Da, avem acordul persoanei care a realizat fotografiile , sa le folosim.

In al doilea rand, nu am pus inca fotografia respectiva pe site. In concluzie, trimitand-o sau dand un link catre ea, ar insemna sa o pun in circulatie pe net...si nu sunt de acord cu aceasta.
Nu este o fotografie care pune intr-o lumina proasta copii respectivi. Inchipuiti-va 3 copii blonzi, in costume maramuresene, cantand pe o scena in natura. Fotografia a fost facuta de la mijloc in sus, deci li se disting clar trasaturile, ceea ii face usor de recunoscut.
Desi este una expresiva, prefer sa nu o mai folosesc pentru site...ca sa nu risc o plangere din partea parintilor. (Acordul lor nu stiu cum as putea sa il obtin, de vreme ce fotografiile au fost realizate in timpul unei vacante de vara, in Maramures, deci nu cunoastem personal nici copii si nici parintii lor).
Sincer, am cautat ieri, legi, decrete si altele care tin de dreptul la imagine, dreptul copiilor, protectia minorilor, le-am citit, dar nu se vorbeste decat despre copii aflati in ipostaze degradante (decedati, batuti, drogati, in stare de ebrietate, si cate si mai cate), dar in nici un caz imagini cu minori in ipostaze absolut normale, folosite in scop publicitar.

Va multumesc inca o data pentru ajutor. Si daca totusi cineva ma poate indruma catre o lege care sa se refere cat de cat la subiectul deschis, ii multumesc din toata inima.

Desi institutia in sine nu cred sa se refere decat la presa, in general, si cu precadere la media audiovizuala, CNA-ul a emis o decizie in 80/2002 (privind protectia demnitatii umane si a dreptului la propria imagine - publicata in Monitorul Oficial nr. 619 din 21 august 2002) pe acest considerent. O decizie pe care multi oameni ar trebui sa o cunoasca: [ link extern ]

"Art. 4.
(1) Inregistrarile continand imagini sau/si convorbiri ale unei persoane nu pot fi difuzate decat cu acordul acesteia.
(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) situatiile in care:
a) demersurile jurnalistice raspund unui interes public justificat;
b) inregistrarea este incidentala si este realizata in locuri publice. "

Alte discuții în legătură

Buna dimineața. o întrebare. are dreptul cineva sa ma posteze ... cristi cronos cristi cronos Buna dimineața. O întrebare. Are dreptul cineva sa ma posteze pe rețelele de socializare fără acordul meu? Mulțumesc. (vezi toată discuția)
Santaj cu poze intime Gabi 28 Gabi 28 Buna seara o persoana nu stiu cine mi-a zis ca imi distribuie pozele mele pe facebook. ..si sunt f intime vreau sa mentionez. ..ce poot face?va rog! (vezi toată discuția)
Utilizare fotografii fara acordul persoanei ancadria ancadria Buna, Sa presupunem ca fotografiez o persoana cu acordul acesteia. Daca doresc ulterior sa postez aceasta fotografie pe site-ul meu personal (sunt fotograf ... (vezi toată discuția)