supun atentiei dvs urmatoarea speta: o masina pe taxi, care in principiu circula mai mult in interiorul orasului, are o cursa de exterior, in afara orasului. este oprita si amenda pentru nedetinerea rovinietei se aplica proprietarului taxiului, adica pe firma, in timp ce soferul nu are nici o treaba cu asta, cu toate ca stia ca masina nu detine rovinieta si nici nu a anuntat administratorul firmei ca iese in afara si are nevoie de rovinieta.
pentru viitor: in cazul in care se repeta acest scenariu, ce masuri ar trebui sa iau in cazul in care soferul iese in afara, fara sa anunte si fara a avea rovinieta ? cum pot sa protejez firma de viitoare amenzi ? cel mai simplu ar fi sa plateasca firma rovinieta, dar acest lucru nu este viabil deoarece taximetristii nu predau nimic in plus in cand ies in exterior, fiind angajati pe o suma fixa la zi.
pot face o anexa la cim ? iar pe baza anexei sa contest amenda de rovinieta in instanta si sa cer sa i se impute taximetristului si nu firmei ?
Daca taximetristul are iesiri in afara orasului, nu puteti sa-l obligati sa n-o faca.
Daca este oprit si amendat, puteti sa-i retineti din salariu, insa trebuie prevazut undeva. Faceti o anexa la CIM, cum ati spus si dvs.
In orasul nostru taximetristii fac legea dupa bunul lor plac, in sensul ca NU AU SALARIU, ci predau o suma fixa la zi patronului, iar salariul si-l fac ei, adica duc acasa diferenta din incasari. salariul in taximetrie este pur simbolic, pentru ca patronul incaseaza numerar de la taximetrist, deci banii trec intai pe la sofer si abia apoi ajung la patron. De aici infinitatea de probleme intre patroni si hoti, pardon, taximetristi. Daca patronul incearca sa puna piciorul in prag, soferul pleaca imediat la alt patron, pentru ca intotdeauna sunt masini trase pe dreapta, fara soferi.
Ma scuzati ca intreb , dar din ce oras sunteti dumneavoastra ?
Am fost si eu taximetrist si stiu ca se lucreaza 12 cu 12 , si la sfarsit de saptamana se schimba tura , astfel incat se ajunge la 24 de ore lucrate , sau cel putin 16 .
Trebuia ca in fisa postului sau regulamentul intern sa aveti prevazuta aceasta regula , ca in cazul in care au o cursa de exterior sa anunte dispeceratul , si daca nu au rovinieta platita pentru acea masina sa nu efectueze cursa , sau acea cursa sa fie efectuata de o masina care are rovinieta platita .
Imi pare rau pentru dumneavoastra !
Singura solutie este asa cum am scris , introducerea in fisa postului prevederea potrivit careia soferul nu poate efectua curse in exterior daca masina nu are rovigneta platita , sau fara sa anunte administratorul firmei .