avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1071 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Chiriașul a plecat înainte de finalizarea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Chiriașul a plecat înainte de finalizarea contractului de închiriere. Sunt obligat să-i restitui garanția?

Bună ziua. Am următoarea problema: am închiriat apartamentul la trei persoane pe un an făcând contract la ANAF. Una din persoane ma anunțat acum că nu mai dorește să locuiască de la 01.01.2018. Menționez că dorește să-i restitui garanția. În acel contract de la ANAF nu e menționat nicăieri de garanție, pentru că așa e contractul. La rândul meu și fetița mea a închiriat printr-o agenție un apartament în care nu a mai locuit si a pierdut garanția deoarece era menționat că dacă în șase luni renunți la chirie pierzi. Întrebarea mea trebuie să-i restitui garanția întrucât nu a respectat contractul de un an și nici măcar nu mă anunțat ea ( a desemnat o alta colegă cu care locuia în apartament) . Aștept un răspuns și va mulțumesc.
Ultima modificare: Duminică, 7 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 20:41, 7 Ianuarie 2018
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua. In mod normal in contractul de inchiriere pot fi inserate diverse clauze printre care si cea privind garantia pentru neplata la termen, garantia pentru stricaciuni, garantia pentru nerespectarea duratei contractului si asa mai departe. Analogia intre clauzele din diverse contracte nu este permisa (de plilda intre contractul dvs si contractul fetitei dvs.). Indicat ar fi ca atunci cand se incheie un contract de locatiune sa fie stipulate cat mai multe clauze lamuritoare pentru situatiile neprevazute ce pot urma.
Cat priveste problema dvs in concret, se pune intrebarea daca contractul de inchiriere a fost incheiat pe durata determiata sau nedeterminata, care a fost durata rspectiva si care a fost data la care locatarul v-a anuntat ca nu mai doreste sa locuiasca acolo, pentru ca in legea civila sunt totusi prevazute anumite termene de preaviz care trebuiesc respectate.
Bună seara! Referitor la contractul meu a fost încheiat pe un an de zile, iar fata a locuit două luni și nici măcar nu ma sunat să-mi comunice. Ce fac in situația aceasta ?
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Avem un articol in Codul civil si anume art.1825 care se numeste Denunţarea închirierii încheiate pe durată determinată, care opereaza in situatia in care nu s-a prevazut altfel in contractul de inchiriere (nu am citit contractul dvs si deci nu stim ce scrie in el) si care in alin.(1) spune asa: Dacă închirierea este pe durată determinată, locatarul poate denunţa unilateral contractul prin notificare, cu respectarea unui termen de preaviz de cel puţin 60 de zile.
Cu alte cuvinte, regula este ca un contract este incheiat pe durata determinata atunci trebuie respectat pana la final, insa pentru locatar se admite o exceptie in sensul citat mai sus, cu respectarea unui termen de preaviz de cel puţin 60 de zile.
Acum, din punctul meu de vedere, legal dvs aveti dreptul la chiria pentru cele 60 de zile, adica garantia si diferenta de chirie. Ca atare, fie o dati in judecata pentru diferenta de chirie, fie va multumiti doar cu garantia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Garantie pierduta AnaMaria209 AnaMaria209 Buna ziua am o mare problema si nu stiu ce este de facut Am inchiriat in urma cu 5 luni un apartament contractul a fost incheiat pe loc cu pixul de mana in ... (vezi toată discuția)
Evacuare chiriasi cu contract simib101 simib101 Buna ziua, as avea nevoie de ajutor. Sunt chirias si imi platesc in fiecare luna toate cheltuielile inclusiv banii pe chirie. Acum cateva zile proprietara a ... (vezi toată discuția)
Locatiune Ioanastt Ioanastt Daca inchei un contract de locatiune a unui apartament pe durata determinata (de ex, din aprilie pana in octombrie) si peste 3 luni nu mai doresc sa raman, ... (vezi toată discuția)