avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Calculare pedeapsa sau amenda penala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Calculare pedeapsa sau amenda penala

Buna. In cel mai fericit caz ,care ar fi pedeapsa sau dacă se poate amenda penală la recunoașterea faptei. Pentru ART 194 aln 1 lit e, art 371 cod penal aplicare ART 133 Alin 3.
Cel mai recent răspuns: IonVorbis2 , utilizator 19:07, 9 Ianuarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Fapta prev. la Art. 194 alin.1 lit. e se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani, nu e posibil.
Fapta prev. la Art. 371 se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
Art. 133 alin.3 c.p., nu exista, ati scris gresit.
ART. 61*) c.p.
Stabilirea amenzii
(1) Amenda constă în suma de bani pe care condamnatul este obligat să o plătească statului.
(2) Cuantumul amenzii se stabileşte prin sistemul zilelor-amendă. Suma corespunzătoare unei zile-amendă, cuprinsă între 10 lei şi 500 lei, se înmulţeşte cu numărul zilelor-amendă, care este cuprins între 30 de zile şi 400 de zile.
#M3
(3) Instanţa stabileşte numărul zilelor-amendă potrivit criteriilor generale de individualizare a pedepsei. Cuantumul sumei corespunzătoare unei zile-amendă se stabileşte ţinând seama de situaţia materială a condamnatului şi de obligaţiile legale ale condamnatului faţă de persoanele aflate în întreţinerea sa.
#B
(4) Limitele speciale ale zilelor-amendă sunt cuprinse între:
a) 60 şi 180 de zile-amendă, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită numai pedeapsa amenzii;
b) 120 şi 240 de zile-amendă, când legea prevede pedeapsa amenzii alternativ cu pedeapsa închisorii de cel mult doi ani;
c) 180 şi 300 de zile-amendă, când legea prevede pedeapsa amenzii alternativ cu pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani.
(5) Dacă prin infracţiunea săvârşită s-a urmărit obţinerea unui folos patrimonial, iar pedeapsa prevăzută de lege este numai amenda ori instanţa optează pentru aplicarea acestei pedepse, limitele speciale ale zilelor-amendă se pot majora cu o treime.
(6) Fracţiile stabilite de lege pentru cauzele de atenuare sau agravare a pedepsei se aplică limitelor speciale ale zilelor-amendă prevăzute în alin. (4) şi alin. (5).

ART. 39
Pedeapsa principală în caz de concurs de infracţiuni
(1) În caz de concurs de infracţiuni, se stabileşte pedeapsa pentru fiecare infracţiune în parte şi se aplică pedeapsa, după cum urmează:
a) când s-au stabilit o pedeapsă cu detenţiune pe viaţă şi una sau mai multe pedepse cu închisoare ori cu amendă, se aplică pedeapsa detenţiunii pe viaţă;
b) când s-au stabilit numai pedepse cu închisoare, se aplică pedeapsa cea mai grea, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite;
c) când s-au stabilit numai pedepse cu amendă, se aplică pedeapsa cea mai grea, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite;
d) când s-au stabilit o pedeapsă cu închisoare şi o pedeapsă cu amendă, se aplică pedeapsa închisorii, la care se adaugă în întregime pedeapsa amenzii;
e) când s-au stabilit mai multe pedepse cu închisoare şi mai multe pedepse cu amendă se aplică pedeapsa închisorii conform lit. b), la care se adaugă în întregime pedeapsa amenzii conform lit. c).
(2) Atunci când s-au stabilit mai multe pedepse cu închisoarea, dacă prin adăugare la pedeapsa cea mai mare a sporului de o treime din totalul celorlalte pedepse cu închisoarea stabilite s-ar depăşi cu 10 ani sau mai mult maximul general al pedepsei închisorii, iar pentru cel puţin una dintre infracţiunile concurente pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de 20 de ani sau mai mare, se poate aplica pedeapsa detenţiunii pe viaţă.



Multumesc pentru raspuns.

Insa inteleg ca recunoasterea faptei in aceasta situatie nu atenueaza pedepsa ,astfel incat sa fie doar o amenda penala, ci in cel mai bun caz 2 ani suspendare.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
In cazul recunoasterii invinuirii, limitele de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii se reduc cu o treime, iar în cazul pedepsei amenzii, cu o pătrime.
Mulțumesc inca o data pentru răspunsurile rapide.
O ultima întrebare sau cererea unui sfat.
Ideea este următoarea suntem 5 persoane inculpate într-un dosar menționat mai sus. A fost o încăierare între noi 5 și altii 5,iar unul din ceilalți baietii ,victima, a scos un numărare de zile de spitalizare și anume 45.
Avocatul nostru ne spune sa recunoaștem fapta. Chiar dacă din cei 5 inculpați doar 3 l-au lovit.
Ce îmi sugerați sa fac,când in vedere ca am declarat anterior ca nu l-am lovit, deoarece acesta purul adevăr.
Avocatul ne-a zis. Ca nu poate sa iasa un inculpat nevinovat fiind 5 persoane inculpate pe aceleași articole din c.p

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concurs de infractiuni eduuard eduuard Concursul de infractiuni devine incident si in cazul infractiunilor pentru care s-au stabilit doar pedepse cu amenda? (vezi toată discuția)
Concurs de infractiuni sau infr. continuata leona777 leona777 intr-un proces penal pentru 2 fapte de conducere fara permis, parchetul a retinut in rechizioriu infractiune continuata si judecatorul a cerut schimbarea ... (vezi toată discuția)
Tentativă de înșelăciune, fals în înscrisuri materiale si uz de fals eliza25 eliza25 Bună ziua, va rog mult să îmi spuneți care ar putea fi pedeapsa pt tentativă de înșelăciune, fals în înscrisuri materiale si uz de fals, în vederea ... (vezi toată discuția)