Sunt angajat în funcția de sofer camion de mare tonaj MTMA40tone,i-mi desfasor activitatea detasat in spatiul comunitar European cate 3/4luni consecutive (fără intrerupere)patronul ma plătește cu salariul minim/ec in Romania +diurnă 48€/zi.
Cat stau acasa 1luna nu -mi da salariul net pe motiv ca nu are de unde,nu stiu daca plătește contribuțiile la stat iar eu sint angajat cu ,contract nedeterminat si cu norma intreaga.
Am lovit lada de paleti la o REMORCĂ care nu este ă lui este închiriată si mi-a oprit 2000€ pt ea.
Acum am venit acasa si am mai avut de luat bani pe 1 luna si 10 zile si nu vrea sa achite salariul+diurnă.
Precizez ca in in 4 aprilie 2018 se împlinesc 2 ani de munca in aceasta firma si nu mi-a acordat concediu de odihna plătit.
Cererea de DEMISIE inca nu am innaintato.
Ce vreau sa stiu din toată povestea asta?
Pot sa-l chem in instanta pt:
1-cei 2000€ opriți abuziv pt acea REMORCĂ care de altfel avea asigurare Casco
2-fara concediu de odihna plătit
3-neachitarea salariului+diurnă pe 1 luna si 10 zile
4-sigur alte nereguli în contabilitatea firmei.
As avea câștig de cauză DIRECT ÎN INSTANTA???(Sunt si doi colegi care vor merge sa depună marturie)
MULTUMESC.
1. Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
2. Pentru recuperarea prejudiciului produs de salariati, in prezent, angajatorul are la indemana urmatoarele solutii:
- acordul partilor
- invoiala partilor
3. Art. 169 C.mun.
(1) Nicio reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
......
Convenţia Organizaţiei Internaţionale a Muncii privind protecţia salariului nr. 95 din anul 1949
Art. 8
1. Retinerile din salariu nu vor fi autorizate decit in conditiile si limitele prescrise de legislatia nationala sau stabilite printr-un contract colectiv ori o hotarire arbitrala.
2. Lucratorii vor trebui sa fie informati, in modul pe care autoritatea competenta il va considera cel mai corespunzator, asupra conditiilor si limitelor in care asemenea retineri vor putea fi efectuate.
Art. 9
Este interzisa orice retinere din salariu al carei scop este sa asigure o plata directa sau indirecta de un lucrator catre cel care angajeaza, reprezentantului acestuia sau unui intermediar (cum ar fi un agent insarcinat sa recruteze forta de munca), in vederea obtinerii sau pastrarii unui serviciu.
Art. 10
1. Salariul nu va putea fi poprit sau cesionat decit in limitele si modalitatile prevazute de catre legislatia nationala.
2. Salariul trebuie sa fie protejat contra popririi sau cesiunii, in masura considerata necesara pentru asigurarea intretinerii lucratorului si a familiei sale.
4. In acest caz, promovati o actiune in instanta impotriva angajatorului pentru a vi se resrtitui suma retinuta nelegal.
5. Nimeni nu va poate spune exact daca aveti sau nu sanse in instanta.
Oprire salariu
Nicolis18
Buna ziua sunt la o firma angajat sofer de tir de mare tonaj de 2 anii de zile pe comunitate europa in luna martie am facut un accident în anglia si firma ... (vezi toată discuția)