avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract vanzare cumparare cu clauza prin care se ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract vanzare cumparare cu clauza prin care se interzice vanzarea pe o perioada limitata de timp a imobilului

Speta: bunicii doresc sa cumpere un apartament cu doua camere unui adolescent de 20 de ani pentru a-l responsabiliza si a-l ajuta sa devina matur. In conditiile in care apartamentul este cumparat pe numele adolescentului se poate stipula in contract o clauza de interzicere pentru 10 ani de zile a oricarei tranzactii gen vanzare/inchiriere/amanetare?

Denu este posibil asa ceva, ce mi-ati recomanda sa fac pentru a proteja imobilul de tentatia vanzarii?
Cel mai recent răspuns: nikepsh , utilizator 14:25, 14 Ianuarie 2018
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
La cumpărare să se constituie o clauza de uzufruct viager in favoarea bunicilor.
Bunicii vor putea folosi imobilul pe timpul vieții și nu va putea fi înstrăinat fără acordul lor.
multumesc
Ultima modificare: Duminică, 14 Ianuarie 2018
trandafir2, moderator
Uzufruct viager sau,abitatie viagera conf.art.750-754 NCC.,au dreptul de a locui pe timpul vietii,udul proprietar poate vinde, dar este putin probabil sa cumpere cineva cu abitatie viagera,eventualul cumparator trebuie sa respecte abitatia viagera care se inscrie in CF si este o sarcina ce greveaza imobilul.
Multumesc.
Apartamentul vor sa il cumpere pe numele copilului insa nu vor sa il lase sa vanda macar 10 ani/motivul-neincredere. Pustiul este foarte smecher si le este frica sa nu se trezeasca cu apart vandut sau amanetat!
Ultima modificare: Duminică, 14 Ianuarie 2018
trandafir2, moderator
@ nikepsh, Varianta cu clauze de uzufruct viager sau drept de abitatie inserate in actul juridic, nu este o solutie corespunzatoare problemei dvs (sau hai sa spunem ca este insuficienta). De ce? Pentru ca daca, doamne fereste, bunicii decedeaza mai repede sau maine, drepturile acestora se sting, si poimaine nepotul poate vinde imobilul, adica la varsta imatura de 21 ani si nu la 30 de ani cum si-ar fi dorit bunicii. Este simplu de inteles.
Pentru problema dvs exista o solutie prevazuta la art.626 si urmatoarele Cod civil, respectiv Limitarea dreptului de proprietate prin acte juridice si Clauza de inalienabilitate. Condiţii. Domeniu de aplicare. Cu alte cuvinte, se primite instituirea de limite in exercitarea dreptului de proprietate prin acte juridice, pe cale conventionala. Aceste limite voluntare (numite si conventionale) sunt in actualul cod civil reglementate expres prin clauza de inalienabilitate, ca aspect al principiului liberalitatii de vointa al partilor, ce da nastere unei indisponibilizari a bunului, cu caracter real, opozabile atat partilor din contract, cat si unor terte persoane. Pentru ca aceasta clauza sa fie valabila, legea cere a fi indeplinite doua conditii, si anume, sa existe un interes serios si legitim (si acesta exista fata de dorinta bunicilor cu privire la soarta bunului imobil ajuns in mainile nepotului imatur) si doi, perioada pe care se poate institui clauza sa fie de cel mult 49 de ani. Pe scurt, efectul clauzei de inalienabilitate, consta in aceea ca, pana la expirarea termenului prevazut in cuprinsul ei, bunul nu mai poate fi instrainat prin acte intre vii.
Deci, puteti sa mergeti la orice notar si sa perfectati actele in acest mod (o problema va fi sa gasiti notarul care sa inteleaga ce vreti si ca legea permite intocmirea unor astfel de acte juridice).

Alte discuții în legătură

Nud prorietar! ce optiuni sunt in situatia data? IrisCristiana IrisCristiana Buna seara! Părinții mei pensionari doresc sa cumpere un apartament pe numele fiului meu major. Dorința lor este ca eu, fiica lor si mama nepotului lor, ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare cu drept de vanzare dupa deces mishu72 mishu72 Buna seara, Am tot cautat pe internet, pe site-urile de profil implicit si aici dar nu am gasit nimic sa imi raspunda la urmatoare intrebare : Parintii ... (vezi toată discuția)
Legat de dr. de uzufruct Lisimah Lisimah Buna seara,situatia mea este urmatoarea:bunicul urmeaza sa vanda un imobil(casa) si sa cumpere un alt imobil(apartament) de la aceeasi persoana,urmand a-mi ... (vezi toată discuția)