Buna seara,situatia mea este urmatoarea:bunicul urmeaza sa vanda un imobil(casa) si sa cumpere un alt imobil(apartament) de la aceeasi persoana,urmand a-mi vinde mie apartamentul cu clauza de uzufruct viager.
Stiu ca in mod normal ar face contract de schimb,urmand a face cu mine un contract de vanz-cump cu clauza,dar as vrea sa stiu daca pot cumpara eu direct apartamentul pe numele meu si sa prevad acea clauza(mi se pare mai ciudat,fiind vorba de o terta persoana)
Si inca o intrebare:dreptul de uzufruct viager e totuna cu drept de habitatie?Multumesc anticipat.
Nu , fiindca vanzatorul trebuie sa fie bunicul dvs. si nu terta persoana, ca altfel tertul si-ar rezerva dreptul de uzufruct, ceea ce nu doriti.
NU, dreptul de uzufruct inseamna folosinta si culegerea fructelor ( civile-chirii) , iar abitatia este dreptul unei persoane de a locui in casa altei persoane .,
Dreptul de uzufruct viager: Dreptul pe care il are o persoana, uzufructuarul, de a se folosi de un bun si de a-i culege fructele pe timpul vietii sale, dreptul de dispozitie asupra lucrului revenind nudului proprietar.
Dreptul de abitatie:Drept real in temeiul caruia o persoana dobandeste posesia si folosinta asupra unei case pentru locuit in ea, singura sau cu familia. Este undezmembramant al dreptului de proprietate. Se stabileste si inceteaza in acelasi mod ca si dreptul la uzufruct. De regula, nu poate fi nici cedat si nici inchiriat; totusi, titularul dreptului de abitatie poate inchiria partea casei in care nu locuieste, daca legea nu prevede o interdictie in acest sens. Sotul supravietuitor care nu este proprietar al unei locuinte are pana la iesirea din indiviziune un an de la incetarea din viata a sotului sau, in afara de dreptul de mostenire ce i se cuvine, un drept de abitatie aspra casei in care a locuit daca aceasta face parte din succesiune. Dreptul de abitatie al sotului supravietuitor nu poate fi in nici un mod cedat, sau inchiriat. Sotul supravietuitor nu este obligat sa dea cautiune pentru dreptul de abitatie, asa cum se prevede in lege pentru alte cazuri. Inceteaza daca, inainte de executarea iesirii din indiviziune, sotul supravietuitor se casatoreste.
Puteti cumpara direct apartamentul pe numele dumneavoastra dar va trebui sa faceti un alt contract prin care sa asigurati dreptul de uzufruct chiar si viager catre bunic.
Dreptul de uzufruct este ceva mai complex decat cel de (h)abitatie dand dreptul posesorului sau de a se bucura de lucrurile ce sunt proprietatea altuia, intocmai ca insusi proprietarul lor, insa cu indatorirea de a le conserva substanta, nu numai de dreptul de a locui (cazul dreptului de (h)abitatie).
Multumesc pentru raspunsuri:D Mai am o nelamurire,citisem undeva ca atacate in instanta contractele de vanzare-cumparare cu clauza de uzufruct viager fata de mostenitori este considerat donatie deghizata.Asemenea risc exista si in cazul meu?(bunicul are 2 copii,mama si fratele mamei,care in prezent sunt de acord) avand in vedere ca nu sunt mostenitor direct?Dar in cazul in care facem act aditional care sa asigure dreptul de uzufruct?
Diferenta intre cele 2 drepturi mi se pare cam interpretabila,nu vad de ce implica si familia persoanei,bunicul vrea strict siguranta ca "nu va fi dat afara din locuinta" si nu prea inteleg care ar fi cea mai potrivita clauza(clar nu vreau sa acord indirect drepturi si altor persoane,mentionez ca este vaduv si ambii sai copii au locuinta in prezent)
Dreptul de abitatie
jorjon
Un prieten a dobandit un imobil de la o matusa cu pastrarea dreptului de abitatie pentru matusa sa asupra intregului imobil. S/a dus la evidenta pipulatiei si ... (vezi toată discuția)