avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1037 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... lamurire exacta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

lamurire exacta

va rog sa-mi explicati ce inseamna drept de uzufruct viager, apoi ce inseamna clauza de habitatie viagera?
Cel mai recent răspuns: Maria_79 , utilizator 10:52, 4 Septembrie 2010
Art. 517 C. civ. defineşte uzufructul ca fiind un dezmembrământ al dreptului real de proprietate, potrivit căruia o persoană se poate bucura de lucrurile ce sunt proprietatea altuia, întocmai ca însuşi proprietarul lor, cu îndatorirea de a le conserva substanţa.
Uzufructul este un drept real esenţial vremelnic (durata sa maximă fiind durata vieţii uzufructuarului - uzufruct viager ), care îi conferă beneficiarului dreptul de a exercita asupra lucrului altuia unele atribute ale proprietăţii şi anume acelea cuprinse în jus utendi et fruendi. Proprietatea însăşi este golită, nudă, proprietarul, în timpul duratei
uzufructului, fiind vremelnic lipsit şi de exerciţiul facultăţilor cuprinse în jus abutendi, deoarece ar împiedica însăşi exerciţiul dreptului de uzufruct.
Buna ziua !
Dreptul pe care il are o persoana, uzufructuarul, de a se folosi de un bun si de a-i culege fructele pe timpul vietii sale, dreptul de dispozitie asupra lucrului revenind nudului proprietar. Habitatia viagera, da dreptul de a locui pe timpul vietii in imobilul instrainat. "Habitatia" viagera este numai o parte a uzufructului viager.
Altfel exprimat, uzufructul viager pastreaza dreptul de folosinta si administrare a bunului pe timpul vietii celui ce instraineaza, pe cand abitatia viagera, da numai dreptul de folosinta restransa la utilizarea bunului pe timpul vietii.
Cu stima !
Ambele presupun sa folosesti bunul altuia. Cineva poate beneficia de ele pana la maxim moartea lui.
Una dintre diferente ar fi faptul ca dreptul de abitatie se constituie tot timpul asupra unei case de locuit.
Si o alta diferenta ar fi faptul ca daca beneficiezi, de exemplu, de un drept de uzufruct asupra unui apartament il poti inchiria si sa te muti in alta parte. Daca ai doar drept de abitatie viagera nu mai poti face asta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stabilirea domiciliului ginajaneta ginajaneta buna ziua.Am fost la politie pentru a-mi schimba C.I.expirata,si m-am lovit de o problema.Eu si sotul meu suntem proprietarii unui imobil pe care l-am cumparat ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare-cumparare cu habitatie viagera Nkl Nkl Buna seara, Am o intrebare legata de un contract de vanzare-cumparare pentru un apartament. Acest contract este facut cu drept de habitatie viagera al ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager cameliaagafia cameliaagafia Ce posibilitate exista de a avea uzufruct viager in casa 2 batrani daca unul pleca, copii sa nu-l scoata pe celalalt pt partea lor?????? (vezi toată discuția)