avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de vanzare-cumparare cu habitatie viagera
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de vanzare-cumparare cu habitatie viagera

Buna seara,

Am o intrebare legata de un contract de vanzare-cumparare pentru un apartament. Acest contract este facut cu drept de habitatie viagera al vanzatorului, si este pentru nuda proprietate.
Intrebarile sunt:
1. Daca cumparatorul are vreun drept asupra proprietatii atata timp cat vanzatorul este inca in viata? In sensul, daca cumparatorul are vreun drept sa se mute in apartamentul respectiv atata timp cat vanzatorul este inca acolo, iar acesta nu este de acord.
2. In cazul in care atat vanzatorul cat si cumparatorul ajung la o intelegere, si vanzatorul permite cumparatorului sa locuiasca in apartament cu el, se poate face un act notarial prin care cumparatorul se obliga sa suporte toate cheltuielile de intretinere ale apartamentului?

Va multumesc anticipat.
Nicoleta Corlan
Daca vinzatorul si-a pastrat dreptul de uzufruct asupra intregului apartament, cumparatorul nu are cum sa se mute fara acordul acestuia. Daca in calitate de proprietar a convenit ca uzufructuarul sa suporte costul intretinerii apartamentului, in caz ca se muta in apartament poate face o conventie in acest sens sau sa imnparta cu uzufructuarul cheltuielile de intretinere a apartamentului
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu inteleg, este vanzare cu rezerva de uzufruct sau cu drept de abitatie?
Ca depinde de multe ce sunt inscrise in contract...
Buna seara,

in contractul de vanzare-cumparare nu se specifica decat dreptul de habitatie viagera a vanzatorului. Nu este mentionata nicaieri rezerva de uzufruct.
Spuneti-mi va rog care sunt implicatiile, si in cazul asta care sunt drepturile cumparatorului.

Va multumesc!
V-am spus ca depinde de multe lucruri scrise prin contract... si veniti dupa doua luni sa precizati alte 3 randuri?
Sincer, uitasem subiectul...
Imi cereti sa va fac o sinteza a posibilitatilor de interpretare a contractului de vanzare cu rezerva abitatiei viagere, in toate formele posibile in care imi pot eu imagina clauzele acestui contract... va dati seama ca nu pot sa fac asta aici...
Drepturile cumparatorului ar trebui sa fie mentionate in act, la drepturile si obligatiile partilor.
Stimata Doamna,

In primul rand apreciez efortul dvs. de a-mi raspunde la mesaje.
In al doilea rand, contractul pe care incerc sa il lamuresc nu imi apartine, eu nefiind in posesia unei copii pana acum cateva zile, deci nu as fi putut sa fac lamuririle sau adaugirile necesare pe care le-ati solicitat in ianuarie.

In conditiile de fata, sunt la fel de confuza ca la inceput.
In acest contract nu se stipuleaza explicit decat ca vanzatoarea isi rezerva dreptul de habitatie viagera asupra apartamentului, si faptul ca cumparatorii au luat acest lucru la cunostinta si sunt de acord.
In rest, nu sunt redate explicit obligatii sau drepturi pentru vreuna din partile contractante.
De curand cumparatorul are pretentii sa se mute in respectivul apartament. Vreau sa stiu daca are dreptul legal sa faca lucrul respectiv, atata timp cat vanzatorul este inca in viata.

Rugamintea mea este daca se poate sa imi spuneti unde ma pot adresa pentru a lamuri aceasta situatie (la un notar, avocat?)
Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Contract de v-c cu uzufruct viager ionclaudiu ionclaudiu In contract se stipuleaza ca uzufructul este pe tot apartamentul pe durata vietii celor doi vanzatori fara alte clauze de intretinere. Ce obligatii are in ... (vezi toată discuția)
Uzulfruct viager nenea toto nenea toto Nepotul nu vrea sa-i las mostenire o parte din imobilul in care locuieste, pe care eu l-am dobandit cu fratele meu, prin mostenire de la mama noastra ,el vrea ... (vezi toată discuția)
Lamurire exacta feeliss feeliss va rog sa-mi explicati ce inseamna drept de uzufruct viager, apoi ce inseamna clauza de habitatie viagera? (vezi toată discuția)