avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Formular S1 conditionat, mai nou, de A1
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Formular S1 conditionat, mai nou, de A1

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Pe cine trebuie sa dau in judecta in situatia descrisa mai jos? Casa Nationala de Sanatate, CASMB sau Casa de Pensii (care nu are cum sa-mi elibereze A1)?
Casa Nationala a Municipiului Bucuresti, mai nou, conditioneaza eliberarea formularului S1 de emiterea certificatului A1.
Certificatul A1 se elibereaza doar in cazul detasarii/pluriactivitatii.
CASMB nu tine cont de Directiva Europeana si conditioneaza dreptul asiguratilor de a beneficia de prestatiile in natura de asigurare de boala sau maternitate, acordate in contul institutiei competente de institutia de la locul de resedinta in conformitate cu prevederile legislatiei pe care aceasta din urma o aplica.
De ce nu mai pot beneficia de dreptul meu daca nu sunt detasata dar pot face dovada ca sunt asigurata cel putin in urmatorii 2 ani?
Dupa cum se vede si pe site-ul CNAS, eliberarea formularului E106 (inlocuit acum de S1) nu este conditionata de A1; se specifica clar: doar in cazul detasarii trebuie atasat certificatul A1 la cererea pentru eliberarea formularului S1.
Eu am rezidenta in Austria. Familia mea este in Austria. Sotul meu este cetatean austriac si copilul meu are dubla cetatenie. Nu pot fi co-asigurata sotului pentru ca sunt asigurata in alta tara din UE, adica in Romania. Vreau sa renunt la aigurarea din Romania dar nu pot. Mi s-a spus (la telefon) ca trebuie sa renunt la indemnizatia de cresterea copilului si sa demisionez de la locul de munca ca sa "scap" de asigurarea din Romania.
Am contactat toate numerele de telefon existente pe site-ul Casei Nationale de Sanatate/CASMB si nimeni nu imi da o rezolvare. Le-am scris mail-uri si petitii dar nu am primit nici un raspuns scris. De ce mi se cere un document care se elibereaza doar in cazul detasarii?
Am fost detasata in trecut in Austria, apoi am fost lucrator transfrontalier pana sa intru in concediu de crestre copil. Dupa 2 ani urmeaza sa ma intorc la locul de munca unde am contract semnat pe durata nedeterminata. De ce nu mai dreptul la asigurare in tara de rezidenta? Cardul European nu ma ajuta pentru ca se foloseste doar in caz de urgenta iar eu am nevoie de controale medicale periodice si tratamet pentru ca am fost infectata in spitalele din Romania cu Pseudomonas Aeruginosa in rinichi, acum 13 ani. Din cauza acestei infectii mi-am pierdut un rinichi si trebuie sa am grija de celalalt.
Multumesc anticipat pentru un raspuns,
Alexandra

Alte discuții în legătură

Dreptul de a obtine de la casa de sanatate documentul european justificativ al calitatii de asigurat Colino Colino In calitate de asigurat in sistemul de sanatate din Romania, pe baza angajarii la o societate romana, dar rezidenta (din motive familiale) in Elvetia, am ... (vezi toată discuția)
Dreptul de a obtine de la casa de sanatate documentul european justificativ al calitatii de asigurat Colino Colino In calitate de asigurat in sistemul de sanatate din Romania, pe baza angajarii la o societate romana, dar rezidenta (din motive familiale) in Elvetia, am ... (vezi toată discuția)
Formularul e 109 costin alina costin alina Eu si familia mea(sot si copil) urmeaza sa locuim intr-o tara din UE iar pentru a ne inregistra in acest stat acestia au cerut unul din formularele europene ... (vezi toată discuția)