avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pot obține pensia de întreținere neplătită de 11 ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pot obține pensia de întreținere neplătită de 11 ani de tatăl meu? Vreau să-l dau în judecată dar nu știu cum să fac

Buna ziua, am 20 de ani tatal meu nu a platit de 11 ani pensia alimentara as dorii si eu sfaturi despre ce ar trebuie sa fac in privinta asta eu vreau sa-l dau in judecata, insa nu stiu ce si cum trebuie sa fac.

Multumesc mult!
Ultima modificare: Joi, 18 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 21:31, 17 Ianuarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1.Nu, nici pe 11 ani si nici pe ultimii 3 ani, ci doar pe 1 an si poate nici pe acela ( asta depinde de datele problemei).
O creanta, o datorie se poate executa in termen de 3 ani de la data cand ea a devenit scadenta, alminteri intervine termenul de prescriptie.
Obligatia de plata a pensiei de intretinere conform hotararii pe care o aveti inceteaza de drept la implinirea varstei majoratului.
Cum dvs. aveti deja 20 de ani ,numaram inapoi 3 ani si constatam ca mai apucam de "coada"doar ultimul an in care tatal a fost obligat sa va plateasca pensie, adica acela intre 17 si 18 ani, dar chiar si asa trebuiesc verificate datele.
Mergeti la un executor judecatoresc cu hotararea legalizata si vedeti exact cat mai puteti recupera si daca aveti de unde recupera.

2.Pentru a-l putea actiona in judecata pe tatal dvs. trebuie sa va aflati in contiuarea studiilor si astfel puteti obtine o pensie de intretinere pana la varsta de maxim 26 de ani, raportata la venitul pe care il realizeaza ( daca realizeaza vreunul) sau la venitul minim pe economie.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Ianuarie 2018
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata pensie alimentara elma0625 elma0625 In urma divortului , tatalui i s-a stabilit o pensie alimentara de 175 lei pe care a platit-o pana acum trei ani . Pentru ca necesitatile copilului au crescut ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara MarianaBuicaru MarianaBuicaru Buna tuturor, sunt divortata si am doi copii cu fostul sot. L.am dat in judecata pentru pensia alimentara iar el nu mi.a platit decat de 3 ori, suma fiind de ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara ada2015 ada2015 fostul sot nu a platit niciodata pensie alimentara, suntem divortati de trei ani, politia nu ma poate ajuta deoarece el e plecat din tara. ce pot sa fac? (vezi toată discuția)