avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 719 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Am fost concediat cu preaviz și aveam concediu ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Am fost concediat cu preaviz și aveam concediu restant. La final nu mi-am primit banii așa cum mi s-a promis, ce aș putea face pentru a-i recupera?

La data de 1 Decembrie am fost chemat de patron si mi-a spus ca ma concediaza pe motiv ca suntem prea multi pe acelasi post (doi), iar el nu-si mai permite sa plateasca un om degeaba. I-am cerut acestuia sa imi acorde cele 20 de zile lucratoare de preaviz prevazute in contract si a fost de acord dar mi-a spus sa nu vin la munca pe motiv ca "mai mult incurc si consum curent" insa salariul pe luna Decembrie o sa mi-l plateasca, inclusiv concediul neefectuat. Pe 15 Ianuarie, am venit sa-mi fac lichidarea si surpriza, mi-a aruncat diferenta de bani pentru luna Decembrie, iar pentru concediu a spus "sa fiu sanatos daca nu mi l-am luat", pentru ca el nu e obligat sa-mi plateasca mie concediul restant si sa consider "pomana" de la el ultimul salariu pe care mi l-a platit si am stat acasa chiar daca el a spus sa nu vin pentru ca "ii consum curentul". I-am spus ca nu am nevoie de "pomana" si ca sunt dispus sa vin in continuare cele 20 de zile si sa consider ultimul salariu pe care mi l-a platit ca si plata pentru concediu dar a refuzat si nici nu mai vrea sa stea de vorba. Ce este de facut in acest caz pentru a-mi recupera banii pentru concediu neefectuat?
Ultima modificare: Vineri, 23 Februarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:16, 25 Februarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara,
Fiecare salariat are dreptul la un Concediu de odihna anual de minim 20 zile lucratoare. Niciun salariat nu poate renunta la dreptul lui la concediu.
Daca nu ati fost la munca in decembrie va trebui sa vedeti cum ati fost pontat in acea luna, daca ati fost pontat in CO, "la munca" sau absent nemotivat.
In situatia in care v-a incetat CIM si nu ati beneficiat de CO, angajatorul este obligat sa vi-l plateasca.
Mai multe gasiti aici: [ link extern ] /
Buna seara.
Nu stiu sigur daca am fost pontat sau nu, pentru ca el mi-a spus sa nu vin, dupa cum am mentionat mai sus: "Te rog sa nu sa vii pentru ca sunteti deja doi pentru acelasi post si consumati curentul degeaba". Chiar a folosit "te rog". In acest caz, daca nu m-a trecut prezent, am dreptul sa-i solicit cele 20 de zile de preaviz, adica sa ii solicit sa vin la munca inca 20 de zile in schimbul banilor de concediu?
Ultima modificare: Marți, 16 Ianuarie 2018
Maciupiciu, utilizator
În cazul în care angajatorul refuză să-l primească la lucru pe salariat, fără să fi dispus concedierea acestuia, salariatul se poate adresa instanţei solicitând direct reintegrarea în funcţie şi plata salariului cuvenit .

Puteti solicita acordarea CO pe durata preavizului .
Daca eu nu am solicitat concediu de odihna pe perioada preavizului, ma poate obliga sa il iau? Adica sa intru in concediu restant pe perioada preavizului in cazul in care eu nu sunt de acord?
Art.144 C.mun.
...
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

Obligarea de catre angajator a efectuarii perioadei de CO programate sau neprogramate intr-o anumita perioada, in opinia mea , este un abuz in serviciu.

Alte discuții în legătură

Art 65 1 concediu de odihna noiembriesm noiembriesm Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti care este parerea dvs in cazul in care un salariat este in preaviz dar mai are si concediu de odihna neluat. Con de odihna ... (vezi toată discuția)
Demisie - plata zilelor de concediu-?? radu_cucos2006 radu_cucos2006 Buna ziua, se da urmatoarea situatie: Lucrez intr-o SC. de 2 ani si 3 luni, pe data de 1.06.2013 doresc sa demisionez ,urmand o perioada de preaviz de ... (vezi toată discuția)
Lichidare la zi Tamara1987 Tamara1987 Buna ziua, Am o nelamurire si de aceea m-as bucura mult daca m-ar putea ajuta cineva in acest sens. Situatia e urmatoarea: in data de 09.05.2013, mi-am dat ... (vezi toată discuția)