Buna ziua,
Am nevoie de ajutor!
Lucrez in functia de curier,acum o luna din neatentie am pierdut incasarile mai exact suma de 25.000 de lei. Am fost la firma a doua zi mi-am recunoscut greseala si am hotarat impreuna sa le dau lunar suma de 600 de lei pana la achitarea datoriei ,eu avand salariul net de 1500 lei
Astazi am aflat cu stupoare ca firma a hotarat,fara sa ma anunte sa pe mine sa imi opreasca bonurile de masa pana la achitarea integrala a sumei.
Acest lucru mi se pare nedrept si imi este imposibil sa ma descurc cu banii care imi mai raman din salariu.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1.este legal sa imi opreasca bonurile de masa?
2. Vreau sa imi schimb locul de munca,si sunt de acord cu poprirea pe salariu. Cum se procedeaza? Se merge in instanta ? Si daca da ce costuri am eu de suportat.
3.Cat se poate opri maxim din salariul meu de 1500 de lei net?
trandafir2
Moderator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Buna ziua, Apreciez ca nu este legal sa vi se opreasca bonurile de masa pentru acoperirea pagubei, insa daca nu sunt obligati sa vi le acorde, atunci pur si simplu pot sa nu vi le acorde. Deci cu alte cuvinte trebuie stabilit care este dreptul dvs in legatura cu aceste bonuri de masa.
In alta ordine de idei, de interes pentru dvs sunt art.257-259 din Legea 53/2003 - Codul muncii.
Articolul 257
(1) Suma stabilită pentru acoperirea daunelor se reține în rate lunare din drepturile salariale care se cuvin persoanei în cauză din partea angajatorului la care este încadrată în muncă.
(2) Ratele nu pot fi mai mari de o treime din salariul lunar net, fără a putea depăși împreună cu celelalte rețineri pe care le-ar avea cel în cauză jumătate din salariul respectiv.
Articolul 258
(1) În cazul în care contractul individual de muncă încetează înainte ca salariatul să îl fi despăgubit pe angajator și cel în cauză se încadrează la un alt angajator ori devine funcționar public, reținerile din salariu se fac de către noul angajator sau noua instituție ori autoritate publică, după caz, pe baza titlului executoriu transmis în acest scop de către angajatorul păgubit.
(2) Dacă persoana în cauză nu s-a încadrat în muncă la un alt angajator, în temeiul unui contract individual de muncă ori ca funcționar public, acoperirea daunei se va face prin urmărirea bunurilor sale, în condițiile Codului de procedură civilă.
Articolul 259
În cazul în care acoperirea prejudiciului prin rețineri lunare din salariu nu se poate face într-un termen de maximum 3 ani de la data la care s-a efectuat prima rată de rețineri, angajatorul se poate adresa executorului judecătoresc în condițiile Codului de procedură civilă.
trandafir2
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Da, titlul executoriu poate fi o hotarare judecatoreasca definitiva, insa atata vreme cat recuperarea pagubei se face in mod amiabil si in baza unei decizii de imputare, nu aveti de ce sa ajungeti in instanta, unde intr-adevar ar exista costuri suplimentare consistente atat de judecata, cat si de executare silita (adica cu alte cuvinte vor mai profita si altii de pe urma acestui necaz al dvs).
Sanctionare
coca_lb
In cadrul societatii noastre doi angajati nu au indeplinit corespunzator sarcinile de munca si astfel angajatorul a avut o paguba in cuantum de cateva sute de ... (vezi toată discuția)