avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Răzgândire cu privire la divorț. Cum se procedează ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Răzgândire cu privire la divorț. Cum se procedează pentru a renunța la acțiune?

Buna seara,

Daca am bagat cerere de divort la tribunal si dupa ceva timp, inainte de a se pronunta, m-am razgandit care sunt pasii care trebuie urmati pentru a renunta la cererea initiala si a continua mariajul?

Multumesc,

Larisa
Ultima modificare: Luni, 22 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Buna seara,
Mergeti la instanta si anuntati ca v-ati rasgandit.
Daca sentinta este definitiva atunci va recasatoriti!
Art. 406

Condiţii

(1) Reclamantul poate să renunţe oricând la judecată, în tot sau în parte, fie verbal în şedinţă de judecată, fie prin cerere scrisă.

(2) Cererea se face personal sau prin mandatar cu procură specială.

(3) Dacă renunţarea s-a făcut după comunicarea cererii de chemare în judecată, instanţa, la cererea pârâtului, îl va obliga pe reclamant la cheltuielile de judecată pe care pârâtul le-a făcut.

(4) Dacă reclamantul renunţă la judecată la primul termen la care părţile sunt legal citate sau ulterior acestui moment, renunţarea nu se poate face decât cu acordul expres sau tacit al celeilalte părţi. Dacă pârâtul nu este prezent la termenul la care reclamantul declară că renunţă la judecată, instanţa va acorda pârâtului un termen până la care să îşi exprime poziţia faţă de cererea de renunţare. Lipsa unui răspuns până la termenul acordat se consideră acord tacit la renunţare.

(5) Când renunţarea la judecată se face în apel sau în căile extraordinare de atac, instanţa va lua act de renunţare şi va dispune şi anularea, în tot sau în parte, a hotărârii sau, după caz, a hotărârilor pronunţate în cauză.

(6) Renunţarea la judecată se constată prin hotărâre supusă recursului, care va fi judecat de instanţa ierarhic superioară celei care a luat act de renunţare. Când renunţarea are loc în faţa unei secţii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, hotărârea este definitivă.


Conteaza deci si ce vrea sotul..
Ultima modificare: Luni, 22 Ianuarie 2018
gi-jane2, moderator
Variantele de rezolvare sunt mai multe.
Ati putea sa nu va prezentati la termen.
Renuntati la cererea de chemare in judecata,ori mentionati ca a intervenit impacarea.

Instanta poate lua act de impacare chiar in apel.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntare la partajul judiciar... raymona_r raymona_r Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea speta: In cazul unui partaj judiciar (intre frati, dupa decesul parintilor) inceput in 2013, daca reclamantul ... (vezi toată discuția)
Renuntarea la o actiune litigioasa mioara2012 mioara2012 Buna ziua. Sunt reclamanta intr-o actiune civila si vreau sa renunt. Trebuie sa motivez de ce vreau sa retrag actiunea respectiva? (vezi toată discuția)
Ce înseamnă ? oanaportar oanaportar Bună seara ! Vă rog frumos să îmi spuneți ce înseamnă că într-un proces civil se poate face o Cerere de renunțare la judecată, nu la Drept ? (vezi toată discuția)