avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Dreptul muncii - contract de munca, demisie, salariu, ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Dreptul muncii - contract de munca, demisie, salariu, etc.

Buna seara am si eu o antrebare : lucrez la un (magazin comercial) ca casiera de aproximativ 30 zile si domnu patron #-o nu vrea sa-mi plateasca primele 7 zile de munca la dansul pe baza ca ieu am fost an proba de lucru si ca alea nu mi le plateste :(( (MENTIONEZ FAPTUL CA NU AM SEMNAT NICI UN CONTRACT CU EL ) as dori sa stiu ce as putea sa fac an legatura cu aceste 7 zile neplatite unde as putea depune o plangere sau o sesizare. va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Doina Elena , Consultant resurse umane 20:41, 17 Octombrie 2009
Seful dvs trebuie sa va plateasca toate zilele de munca pe care le-ati prestat la firma. Adresati-va cu o sesizare la ITM pe raza caruia functioneaza societatea. Aveti ceva martori, dovezi care sa ateste de cand lucrati acolo?
da am colege de serviciu va multumesc ptr raspuns
Perioada de proba este o perioada de munca in care patronul este obligat sa va remunereze munca prestata. Pentru reclamatii (sustinute de probele de rigoare/ in cazul dvs. martori) adresati-va la I.T.M. teritorial si apoi, chiar in instanta.
Va sfatuiesc sa nu mai lucrati fara un contract de munca pe care sa-l consfintiti in forma scrisa, iar obligatia de a face asemenea forme si a le inregistra, dupa caz la I.T.M. revine angajatorului.
In situatia lucrului cu contract de prestari -servicii, pe care in ultima vreme, dar si pentru anumite tipuri de activitati, legislatia pare sa-l incurajeze, unele aspecte stau diferit. Dar incheierea contractelor in forma scrisa sunt principala modalitate de a le putea proba.
rodica zita a scris:

Buna seara am si eu o antrebare : lucrez la un (magazin comercial) ca casiera de aproximativ 30 zile si domnu patron #-o nu vrea sa-mi plateasca primele 7 zile de munca la dansul pe baza ca ieu am fost an proba de lucru si ca alea nu mi le plateste :(( (MENTIONEZ FAPTUL CA NU AM SEMNAT NICI UN CONTRACT CU EL ) as dori sa stiu ce as putea sa fac an legatura cu aceste 7 zile neplatite unde as putea depune o plangere sau o sesizare. va multumesc mult.

Art. 31. [perioada de probă]
(1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă se poate stabili o perioadă de probă de cel mult 30 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie şi de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcţiile de conducere.
(2) Verificarea aptitudinilor profesionale la încadrarea persoanelor cu handicap se realizează exclusiv prin modalitatea perioadei de probă de maximum 30 de zile calendaristice.
(3) În cazul muncitorilor necalificaţi, perioada de probă are caracter excepţional şi nu poate depăşi 5 zile lucrătoare.
(4) Absolvenţii instituţiilor de învăţământ se încadrează, la debutul lor în profesie, pe baza unei perioade de probă de cel mult 6 luni.
(41) Pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta numai printr-o notificare scrisă, la iniţiativa oricăreia dintre părţi.
(5) Pe durata perioadei de probă salariatul se bucură de toate drepturile şi are toate obligaţiile prevăzute în legislaţia muncii, în contractul colectiv de muncă. aplicabil, în regulamentul intern, precum şi în contractul individual de muncă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perioada de proba la locul de munk hart hart as dori sa stiu,cate zile inseamna perioada de proba la un loc de munca si daca este cu sau fara plata. (vezi toată discuția)
Perioada de proba pt muncitorii necalificati delia25 delia25 Conform noului cod al muncii muncitorii necalificati ce perioada de proba vor avea? Multumesc. (vezi toată discuția)
Perioada de proba enache dorina enache dorina as dori sa stiu cate zile are perioada de proba legal (vezi toată discuția)