avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 858 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cerere incetare cim refuzata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cerere incetare cim refuzata

Buna ziua.
Va cer sfatul intr-o problema/nelamurire. Mi-am depus cerere pt incetarea contractului de munca si mi-a fost refuza pe motiv ca nu respect intreaga perioada de preaviz. formularea a fost in felul urmator :
"Subsemnatul, angajat la firma, prin prezenta rog sa imi aprobati incetarea contractului de munca , prin acordul partilor, incepand cu data de 09.02.18 in baza art 55 lit b din legea 55/2003" semnata cu data de 23.01.18
A fost trimisa pe email si am primit raspuns ca nu se accepta deoarece nu respect preavizul de 20 zile lucratoare specificat in contract .

ce se poate face ?
initial am discutat verbal de un preaviz de 2 saptamani (10 zile lucr) si nu a fost de acord. Am marit acest preaviz pana la maximul de zile acceptat si de viitorul angajator, adica sa fie oarecum toti multumiti, dar nu a fost nici acest lucru acceptat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:01, 25 Ianuarie 2018
1. In situatia in care se solicita incetarea c.i.m. cu acordul partilor nu se acorda preaviz. Angajatorul, intr-o astfel de situatie, are doua optiuni : accepta sau nu cererea dvs.

Daca nu accepta, aveti varianta demisiei care poate fi cu sau fara preaviz.

2. Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii.

De la regula potrivit căreia salariatul care își dă demisia are obligația de a acorda angajatorului un termen de preaviz, Codul muncii prevede si excepții de la regula, în care salariatul își poate da demisia fără preaviz, si anume :
- in cazul în care angajatorul nu își îndeplinește obligațiile asumate prin contractul individual de muncă.Această excepție de la regula acordării preavizului se regăsește în cuprinsul dispozițiilor art. 81 alin. (8) Codul muncii.

- in cazul in care angajatorul renunta total la termenul de preaviz - art.81 alin.7 C.mun.

3. Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.

Salariatului căruia ii este refuzată înregistrarea demisiei poate sesiza Inspecţia Muncii /ITM-ul cu privire la refuzul de înregistrare a demisiei.
Daca am inteles corect, fac o cerere de demisie , preavizul trebuie sa fie ca in contract de 20 zile sau pot sa il acord eu cat vreau. de exemplu imi depun demisia cu data de 01.02.18. ( sunt 5 zile de preaviz) sau cu data de 21.02 (sa fie cele 20 de preaviz conform contract)
Preavizul este cel mentionat in c.i.m.

Va depuneti demisia incepand cu data de 01.02.2018 , iar daca preavizul este de 20 de zile , atunci c.i.m. va inceta la data de 21.02.2018.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil petronela00 petronela00 trebuie sami dau demisia si sa stau in preaviz asta nu prea inteleg sau pur si simplu incetez c.i.m cu data de 21.02.2018 la firma veche si ma angajez la noua ... (vezi toată discuția)
Demisie contract pe perioada determinata AlexandruGSS AlexandruGSS Am semnat un contract pe o perioada determinata de 3 luni, cu o perioada de proba de 15 zile, iar la clauze se prevede \'perioada de preaviz in cazul demisiei ... (vezi toată discuția)
Demisie sau incetarea activitatii cu acordul partilor? bastettgv bastettgv Buna ziua. Daca azi imi dau demisia din functie este nevoie sa stau cele 20 zile lucratoare de preaviz?!? In contractul individual de munca sunt trecute 15 ... (vezi toată discuția)