avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 894 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Adeverinta vechime
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Adeverinta vechime

Daca atat angajatorul cat si ITM refuza sa imi elibereze adeverinta de vechime in munca (ma trimit de la unii la altii) cui trebuie sa ma adresez?
Ii dau in judecata? Îi reclam la alta autoritate? Merg la CEDO? Sau cum se procedeaza?
Cel mai recent răspuns: bgg0 , utilizator 17:31, 25 Ianuarie 2018
Despre ce perioada este vorba ?
2011-2015.
ITM-ul are dreptate cand va trimite la angajator.

Incepand cu 01.01.2011, prin OUG 123/2010 s-a abrogat Legea nr.130/1999 privind unele masuri de protectie a persoanelor incadrate in munca si nu mai subzista obligatia angajatorilor de a depune la sediul inspectoratelor teritoriale de munca, actele privind incheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau incetarea raporturilor de munca.

Potrivit art.7 alin.6 din HG nr.905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, “la solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligaţi să îi elibereze acestuia un extras din registru, datat şi certificat pentru conformitate, sau o adeverinţă care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă şi în specialitate, astfel cum rezultă din registru şi din dosarul personal, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării.

De asemenea, art.34 alin.5 din Legea nr.53/2003 – Codul Muncii, republicata, modificata si completata,dispune c , la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acestam durata activitatii, salariul, vechime in munca, in meserie si in specialitate.
Si daca angajatorul nu vrea, la cine ma plang? Daca angajatorul imi dadea adeverinta nu mai ajungeam la ITM.
HG 905/2017
art.7
.....
(5) Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 300 lei la 1.000 lei încălcarea de către angajator a prevederilor art. 7 alin. (3) - (6).

(6) Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor angajatorilor se fac de către inspectorii de muncă.

Asadar, sesizarea o puteti face la ITM/Inspectia Muncii

Alte discuții în legătură

Adeverinta de incetare a activitatii in vederea angajarii in alt loc de munca misha_misha77@yahoo.com misha_misha77@yahoo.com Angajatorul nu vrea sa imi elibereze adeverinta dupa ce am demisionat cu acordul partiilor, ce pot sa fac? (vezi toată discuția)
Refuz eliberare acte Gabriel666 Gabriel666 Bună seara, Fostul meu angajator, refuza să-mi elibereze decizia de încetare a contractului, adeverință de vechime și adeverință care atesta dacă ... (vezi toată discuția)
Adeverinta de salariat de la ultimul loc de munca . GIBON MIHAI GIBON MIHAI DEOARECE CARTEA DE MUNCA ESTE ACUM IN FORMAT ELECTRONIC , EU SUNT OBLIGAT SA CER ADEVERINTA DE SALARIAT DE LA VECHIUL LOC DE MUNCA SI SA O PREZINT LA DOSARUL ... (vezi toată discuția)