avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... program de lucru 12/24 -ture de noapte
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

program de lucru 12/24 -ture de noapte

numele meu este cristian muncesc intr-o unitate spitaliceasca (urgente) program 12 cu 24, ture de zi si de noapte ,programul incepe 7- 19 ( zi) dupa care urmeaza 19-7(noapte )..si 2 zile libere. total =15ture de 12h pe luna
intrebarea mea este: este normal ca intr-o luna numarul noptilor muncite sa fie 8 sau 9 si restul de 6 de zi. interesandu-ma am aflat ca doar 4 nopti sunt platite ca spor de ture. va multumesc
Cel mai recent răspuns: zzenovia , utilizator 10:12, 19 Octombrie 2009
Art. 113 din Codul munci stabileste ca ,, modul concret de stabilire a programului de lucru inegal in cadrul saptamani de lucru ... va fi negociat prin contractul colectiv de munca la nivelul angajatorului sau,in absenta acestuia , va fi prevazut in regulamentul intern.Programul de lucru inegal poate functiona numai daca este specificat expres in contractul individual de munca."

Art. 123 din acelas Cod stabileste ca ,,salariatii care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte beneficiaza fie de program de lucru rsdus cu o ora fata de durata normala a unei zile de lucru,fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza, fie de un spor la salariu de minimum 15% din salariu de baza pentru fiecare ora de munca de noapte prestata.
Daca nu aveti alte prevederi legale mai favorabile,adica un CCM la nivel de unitate,in CCM unic la nivel national:

ART. 16
(1) Munca prestata an intervalul dintre orele 22 si 6, cu posibilitatea abaterii cu o ora an plus sau an minus fata de aceste limite, este lucru an timpul noptii.
(2) Pentru persoanele al caror program de lucru se desfasoara pe timpul noptii, durata timpului de munca este mai mica cu o ora decat durata timpului de munca prestata an timpul zilei, fara diminuarea salariului de baza si a vechimii an munca.
ART. 40
(2) Sporurile se acorda numai la locurile de munca unde acestea nu sunt cuprinse an salariul de baza.
(3) Sporurile minime ce se acorda an conditiile prezentului contract sunt:
e) pentru lucrul an timpul noptii, 25% din salariul de baza;
Mai avantajos este sa se acorde sporul de ture de 15% din salariul de baza decat sporul de noapte (25% din val. unei ore normale * nr.ore de noapte) .
Conform Ordinului MS nr.870/2005, se stabileste de catre comitetul director, cu acordul sindicatelor, un numar minim de zile in tura 1 si tura 2 , care efectuate duc la acordarea sporului de ture de 15% din salariul de baza . Noi am stabilit minim 3- asta nu inseamna ca daca se efectueaza 6 nopti se plateste sporul de ture pentru numai pentru 3 si pentru restul spor de noapte . Numarul de nopti variaza de la o sectie la alta , in functie de numarul de salariati si de numarul de salariati inclusi intr-o tura de4 lucru . Legiuitorul (OUG 115/2004) prevede ca se acorda ori 15% spor dew ture , ori 25% spor de noapte . Faceti niste calcule, sau solicitati sa va fie facute de serviciul RUNOS , si daca este mai convenabil solicitati plata sporului de noapte in locul sporului de ture . Dar atentie , acest lucru se va face pentru tot personalul din cadrul compartimentului de urgente .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore de noapte sau nu dscalin dscalin Buna ziua, ma numesc Calin si lucrez ca ambulantier la SAJ si pina nu demult am lucrat in schimburi de 12x24 acum de la 1 noe, o parte dintre noi lucram in ... (vezi toată discuția)
Contract de munca canazirubogdan canazirubogdan Buna ziua, As dori sa-mi spuneti cu se intocmeste un contarct de munca pentru un vanzator care lucreaza si ture de noapte ( 20.00 - 08.00) referitor la durata ... (vezi toată discuția)
Plata sporului de noapte Glock Glock Salut, precizez ca CIM este de 8 ore/zi, ture inegale in care nu se specifica ca se lucreaza si in ture de noapte (plus ca se lucreaza si in zile libere ... (vezi toată discuția)