Am primit de la medicul de medicina muncii o interdictie temporara de 6 luni.Mentionez ca lucrez in invatamint si aceasta a urmat datorita unei interneri la psihiatrie.Boala de care sufar o am de 7 ani si acelasi medic mi-a dat accept chiar si dupa alte internari.Am si avizul psihologului de medicina muncii cu apt in invatamint si avizul favorabil al psihiatrului curat.Ce pot sa fac?
Interdictia temporara trebuie mentionata de catre medicul specialist de medicina muncii in fisa de aptitudine, iar lucratorul sa primeasca un exemplar din aceasta. Celalalt exemplar din fisa de aptitudine se trimite angajatorului de catre medic, iar angajatorul este obligat sa se conformeze.
HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, privind sunpravegherea starii de sanatate a lucratorilor mentioneaza:
-Art. 30 Persoana examinata poate contesta rezultatul dat de catre medicul specialist de medicina muncii privind aptitudinea în munca.
-Art. 31 Contestatia prevazuta la art. 30 se adreseaza autoritatii de sanatate publica judetene sau a municipiului Bucuresti, în termen de 7 zile lucratoare de la data primirii fisei de aptitudine în munca.
-Art. 32 Autoritatea de sanatate publica judeteana sau a municipiului Bucuresti desemneaza o comisie formata din 3 medici specialisti de medicina muncii si convoaca partile implicate în termen de 21 de zile lucratoare de la data primirii contestatiei.
-Art. 33 Decizia comisiei este consemnata într-un proces-verbal si este comunicata în scris persoanei examinate medical.
-Art. 34 Concluzia procesului-verbal este consemnata în fisa de aptitudine, în care a fost precizat rezultatul examenului medicalcontestat.
Ma intereseaza daca medicul de medicina muncii poate sa treaca peste avizul favorabil al psihologului si al psihiatrului si mai ales cum stabilesc dansii perioada de interdictie.Am cadru legal de a merge la alt medic de medicina muncii chiar daca scoala nu are contract cu dansul?
Legislatia nu prevede expres ca angajatorii trebuie sa aiba incheiat un contract de prestari servicii incheiat cu o firma specializata in medicina muncii.
HG nr.355/ 2007
art.29
....
(2) Serviciul de medicina muncii care asigura supravegherea starii de sanatate a lucratorilor va intocmi si va prezenta angajatorului, anual, un raport care va cuprinde in principal concluziile evaluarii starii de sanatate a lucratorilor, precum si recomandari medicale privind promovarea sanatatii la locul de munca.
Art.16
.....
(6) Medicul specialist de medicina muncii, in baza fisei de solicitare a examenului medical la angajare, fisei de identificare a factorilor de risc profesional, dosarului medical si a examenelor medicale efectuate, completeaza fisa de aptitudine cu concluzia examenului medical la angajare: apt, apt conditionat, inapt temporar sau inapt pentru locul de munca respectiv.
Medicina muncii are ca finalitate recomandarea unor masuri care sa permita desfasurarea activitatii profesionale in bune conditii, mentinerea capacitatii de munca la un nivel ridicat si prevenirea bolilor profesionale si a celor legate de profesie.
De asemenea, in vederea realizării sarcinilor ce îi revin medicul de medicină a muncii poate propune angajatorului schimbarea locului de muncă sau a felului muncii unor salariaţi, determinată de starea de sănătate a acestora.
Mai sus aveti postate prevederile legale privind contestarea deciziei respective.