avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 533 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Obligatie de a face
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Obligatie de a face

V-as ruga de un sfat.
Mama mea a obtinut in instanta obligatia administratorului imobilelor primariei de a ii vinde locuinta in anul 2002 (aprox). Dupa ramanerea definitva si ce mai trebuie a hotararii, dupa mai multe cereri acestia au binevoit ai trimite o hartie prin care ii cereau sa completeze un dosar ce continea printre altele certificat fiscal ca nu detine o alta proprietate si cadastrul imobilului. L-a completat, a obtinut certif.fiscal si a facut cadastrul din banii ei si l-a depus la ei la birouri. S-a dus de cateva ori in audienta si de fiecare data i-au spus ca va fi chemata la o comisie care urma sa fixeze pretul de vanzare al imobilului. Timpul a trecut, ea n-a mai fost chemata la acea comisie si a platit in continuare chirie. In ianuarie s-a trezit cu proces de evacuare pentru ca a mostenit o parte dintr-o casa deci nu se mai poate prelungi contractul de inchiriere pe care-l are in prezent si a expirat.
1.Pot cere in instanta obligarea administratorului imobilului (fostul ICRAL) sa efectueze pasul final de vanzare-cumparare? Mentionez ca am copii dupa actele care au compus dosarul cerut de acesta, la acea data (inainte mult de 2006) ea neavand o alta proprietate.
2.Pot cere plata cheltuielilor de efectuare a planului cadastral? Am o chitanta de 4 milioane (lei din acea perioada).
3.Pot cere suspendarea apelului procesului de evacuare in cazul in care ma sfatuiti sa deschid actiunea de la intrebarea 1 sau 2?
4.Pot cere daune pentru neefectuarea obligatiei de vanzare cumparare, si pentru ce anume, toata situatia a distrus-o fizic si moral, sta aici de peste 40 de ani si e foarte batrana (75), am dus-o in ultimile luni de cateva ori cu salvarea la spital, am actele medicale , se simte din ce in ce mai rau, efectiv a intrat pe o panta de decripitudine de cand cu evacuarea.
Va multumesc din inima anticipat pentru raspunsurile dumneavoastra.
Cel mai recent răspuns: ContSters36411 , utilizator 15:55, 19 Octombrie 2009
Sfatul meu ar fi ca mama dvs. sa:
1. ceara prin intampinarea depusa in dosarul "procesului de evacuare" respingerea actiunii prin invocarea exceptiilor de inadmisibilitate, de ordine publica si a puterii de lucru judecat;
2. sa invoce exceptia lipsei de calitate procesula a reclamantei, aratind in intampinare că dreptul de proprietate al dansei este câştigat şi există de la data hotărârii judecătoreşti care obliga primaria sa-i incheie actul de vanzare-cumparare ca parte a dreptului de cumparare a apartamentului, drept obtinut prin hotarare definitiva si irevocabila, deci executorie, , iar îndeplinirea integrală a obligaţiei prin incheierea titlului de proprietate de către primărie este pe deplin justificată ca pretenţie a reclamantei de prevederile art. 1073 C.Civ.,respectiv indeplinirea exacta a obligatiei stabilite in hotararea definitiva, ceea ce nu poate sa mai dea, ulterior acesteia un drept la actiune care, in esenta sa anuleze o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila; In acelasi sens sa arate ca, de altfel Curtea Europeana a Drepturilor Omului exclude şi condamnă orice practică prin care pentru a se obţine executarea unei hotărâri judecătoreşti, creditorul obligaţiei ar fi obligat să apeleze la noi cereri în justiţie: “Or, Curtea a hotărât deja că ar fi excesiv să i se ceară unui reclamant care a obţinut o hotărâre judecătorească definitivă, să formuleze noi acţiuni împotriva autorităţii pentru a obţine executarea obligaţiei în cauză (a se vedea Cauza Roman şi Hogea împotriva României , nr. 62.959/2000, 31 august 2004, şi Cauza Metaxas împotriva Greciei, nr. 8.415/2002, paragraful 19, 27 mai 2004).”
Incercati asa si apoi contactati-ma. Va sfatuiesc insa ca, avand in vedere complexitatea si importanta cauzei sa apelati la un avocat.
Se pot cere inclusiv daune cominatorii pentru intarzierea aplicarii unei hotarari judecatoresti definitive (mai ales ca este vorba de o hotarare de "a face", precum si daune materiale si morale), dar aceste probleme tin atat de derularea concreta a actiuni(lor), de hotararile instantelor (judecatorul hotaraste, in ultima instanta) dar si de ...."viziunea" si strategiile fiecarui aparator.
Succes si va stept cu detalii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Notficate cladiri demolate legea 10/2001 bukinst bukinst In anul 2001 am notificat la Prefectura in baza Legii 10/2001 ca un imobil ce a apartimul autorului nostru a fost demolat si am solicitat acordarea de ... (vezi toată discuția)
Mostenire- succesiune nedezabatuta- ma poate evacua din imobil? nelutus78 nelutus78 Am o problema locuiesc in casa buniciilor care sunt decedati. Mentionez ca acestia nu au avut acte pe imobil iar tatal meu vrea sa ma scoata afara din imobil. ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune lamurire dispozitiv sorin_man sorin_man Buna seara, am vrut sa facem cadastrul la o mostenire la care la masuratoare a iesit 50 m2 in plus.Am cerut in instanta recunoasterea celor 50m2 ca mostenire ... (vezi toată discuția)